Rabla pentru electrocasnice. Cum puteti scapa de vechiturile din casa
reciclarerablarabla pentru electrocasnice
Ministrul Mediului, Gratiela Gavrilescu, si-a exprimat opinia cu privire la necesitatea implementarii unui Program Rabla si pentru electrocasnice, pentru a veni in folosul cetatenilor care vor sa isi reinnoiasca dispozitivele.
Gratiela Gavrilescu, ministrul Mediului, a afirmat faptul ca romanii au nevoie de un program guvernamental de tip "Rabla", care sa functioneze similar cu cel dedicat reinnoirii parcului auto.
Gavrilescu a precizat ca „se simte nevoia” unui astfel de proiect.
"Acum o saptamana a avut loc o intalnire la Ministerul Mediului cu cei mai mari producatori de electrocasnice din Romania, cu care am purtat discutii despre cum sa incepem sa repornim motoarele pentru marea debarasare si nu numai, chiar sa cream un program ,,Rabla pentru electrocasnice’’ pentru ca romanul doreste sa scape de ele, dar nu stie la ora actuala unde sa se duca.
Ii este greu sa se duca cu el la coltul strazii, dar un program integrat, un program larg la care sa participe si importatorii, se simte nevoia. Plus ca trebuie si noi sa ne aliniem la tot ce inseamna utilaj si aparatura care sa nu polueze”, a declarant marti Gratiela Gavrilescu, in cadrul unei conferinte de presa.
Citeste si:
Se pregateste lansarea celui mai frumos automobil electric din lume. Cum arata bijuteria pe TREI roti
Initiativa ministrului Mediului de a demara un proiect Rabla pentru electrocasnice vine pe fondul obligatiei asumate de Romania prin Tratatul de aderare la Uniunea Europeana – aceea de a atinge, pana in anul 2020, un nivel de reciclare a deseurilor de minimum 50% din deseurile de hartie, metal, plastic si sticla – dar si in conditiile in care rata de colectare separata si valorificare a deseurilor municipale este, in present, de doar 5%, pe langa pierderi de aproximativ un miliard de euro pe an pentru lipsa capacitatii de transformare a deseurilor in materie prima, ca parte a circuitului economic al deseurilor.
Citeste si:
25.000 de euro pentru afacerile care recicleaza resurse
Ministrul a adaugat declaratiei sale ca: " Romanul doreste sa scape de acestea de acasa, dar nu stie, la ora actuala, unde sa se duca si ii este greu sa mearga la coltul strazii. Se simte nevoia unui program integrat, la care sa participe importatorii, dealerii producatorilor etc. Plus ca noi trebuie sa ne aliniem la tot ce inseamna aparatura care sa nu polueze".
Programul Rabla pentru electrocasnice ar reprezenta o varianta ampla de colectare a electrocasnicelor vechi, in conditiile in care inca din 2008, ministrul Mediului sprijina o serie de campanii de colectare si gestionare a deseurilor, inclusiv a deseurilor de echipamente electrice si electronice (DEE), derulate de asociatiile colective de profil.
Cum puteti scapa de electrocasnicele vechi?
Pana ce programul Rabla pentru electrocasnice va intra in vigoare, romanii au si alte alternative pentru a scapa de obiectele vechi, pe care nu mai vor sa le foloseasca.
De exemplu, pot apela la campania lansata de Ecotic, in parteneriat cu Ministerul Mediului. Compania se intituleaza “Orase Curate” si este dedicata colectarii echipamentelor electrice si electronice uzate din mediul urban.
Citeste si:
Sambata camasilor albe. Primul Guvern din Romania cu putere aproape totala, care organizeaza miting
Sursa foto: pexeles.com