Prospectul vaccinului anti-coronavirus, tradus in romana: Lista reactiilor adverse
prospect vaccin anti covidvaccincovid 19
Vaccinul anti-coronavirus produs de Pfizer si BioNTech a inceput deja sa fie administrat personalului medical din Romania si angajatilor expusi riscului de infectare, urmand sa fie demarata si cea de-a doua categorie, in care vor primi serul persoanele cu afectiuni cronice si varstnicii trecuti de 65 de ani.
Vaccinul este gratuit si optiunea de vaccinare depinde strict de vointa oamenilor. In timp ce multi romani aleg sa se vaccineze, Romania fiind pe locul 10 din 32 intr-un clasament european in functie de rata de vaccinare, exista si multe persoane care privesc cu scepticism, teama sau indiferenta catre ser.
Chiar daca principalele mituri despre vaccin au fost demontate de experti, nu toti romanii sunt convinsi sa se vaccineze, desi autoritatile au transmis clar ca, pana cand nu vom atinge un grad de imunizare colectiva de cel putin 60-70%, nu vom putea pune capat epidemiei.
Astfel, e indicat ca decizia de a te vaccina sau nu sa fie luata in cunostinta de cauza, in urma unei informari serioase si din surse credibile. O astfel de sursa este chiar prospectul vaccinului.
Prospectul contine, printre altele, o serie de recomandari generale, care arata ca:
-
Au fost raportate evenimente de anafilaxie. Trebuie sa fie intotdeauna disponibile un tratament medical si o supraveghere adecvate, in caz de reactie de tip anafilactic dupa administrarea vaccinului. Se recomanda monitorizarea atenta timp de cel putin 15 minute dupa vaccinare. Persoanelor care au manifestat anafilaxie la prima doza de Comirnaty nu trebuie sa li se administreze a doua doza de vaccin.
-
In asociere cu vaccinarea pot surveni reactii asociate cu anxietatea, incluzand reactii vasovagale (sincopa), hiperventilatie sau reactii asociate stresului, ca raspuns psihogen la administrarea injectiei cu acul. Este importanta luarea masurilor de precautie, pentru evitarea leziunilor cauzate de lesin.
-
Vaccinarea trebuie amanata la persoanele cu boala acuta severa, insotita de febra sau cu infectie acuta. Prezenta unei infectii minore si/sau a febrei scazute nu constituie un motiv de amanare a vaccinarii.
-
In mod similar altor injectii intramusculare, vaccinul trebuie administrat cu prudenta persoanelor carora li se administreaza tratament anticoagulant sau celor cu trombocitopenie sau orice tulburare de coagulare (de exemplu hemofilie), intrucat in urma administrarii intramusculare la aceste persoane pot sa apara hemoragii sau echimoze.
-
Eficacitatea, siguranta si imunogenitatea vaccinului nu au fost evaluate la persoane imunocompromise, inclusiv cele carora li se administreaza tratament imunosupresor. Eficacitatea Comirnaty poate fi diminuata la persoanele imunocompromise.
-
La fel ca in cazul oricarui vaccin, este posibil ca vaccinarea cu Comirnaty sa nu le ofere protectie tuturor persoanelor vaccinate. Este posibil ca persoanele sa nu fie pe deplin protejate inainte de 7 zile dupa a doua doza de vaccin.
''Durata protectiei oferite de vaccin este necunoscuta si este inca in curs de a fi determinata prin studii clinice aflate in desfasurare'', se mai arata in prospect.
Prospect vaccin anti-Covid-19: Reactii adverse posibile
Ca toate vaccinurile, Comirnaty poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele, se arata in prospect.
In linii mari, reactiile adverse frecvente observate in timpul studiilor clinice sunt cefalee, durere localizata la articulatii, dureri musculare, durere la nivelul locului de administrare a injectiei si tumefiere la nivelul locului de administrare a injectiei fatigabilitate, frisoane, iar dupa a doua doza de vaccin a fost observata o frecventa mai mare a febrei.
-
Reactii adverse foarte frecvente: pot afecta mai mult de 1 persoana din 10
• la locul de administrare a injectiei: durere, umflare
• oboseala
• durere de cap
• dureri musculare
• dureri articulare
• frisoane, febra
-
Reactii adverse frecvente: pot afecta pana la 1 persoana din 10
• inrosire la locul de administrare a injectiei
• greata
-
Reactii adverse mai putin frecvente: pot afecta pana la 1 persoana din 100
• marire a ganglionilor limfatici
• stare de rau
• durere la nivelul unui membru
• insomnie
• mancarimi la locul de administrare a injectiei
-
Reactii adverse rare: pot afecta pana la 1 persoana din 1 000
• „cadere” temporara a fetei, pe o singura parte
-
Cu frecventa necunoscuta (care nu poate fi estimata din datele disponibile)
• reactie alergica severa
Prospectul vaccinului anti-Covid a fost tradus in limba romana de Agentia Europeana a Medicamentului (EMA) si poate fi consultat, in integralitate,
AICI