Proiect legislativ: Pensiile romanilor vor fi impozitate cu pana la 90%
pensiiimpozittaxeimpozit 90%
Un proiect de modificare a Codului fiscal prevede impozitarea majorarea cotei de impozit de la 10% la 90% pentru sumele care depasesc pragul de 10.000 de lei venit din pensii. Este vorba despre propunerea legislativa nr B160/2019,pentru modificarea si completarea art.101 din Legea nr.227 din 8 septembrie 2015 privind Codul fiscal.
Conform proiectului, pensionarii care au o pensie mai mica de 10.000 de lei vor fi impozitati, ca pana acum, cu un procent de 10%, in timp cei care au pensii de peste 10.000 de lei, pentru sumele care vor depasi acest prag, vor fi impozitati cu o cota de 90%.
In momentul de fata, Codul Fiscal prevede ca pensiile sub 2.000 de lei sa fie neimpozitate. In cazul celor care depasesc acest prag, se aplica un impozit de 10% insa numai pentru suma care trece de 2.000 de lei.
Citeste si:
Codul Muncii, modificat: O noua obligatie pentru firme
Liviu Pop sustine ca prevederea face ca pensiile foarte mari sa nu fie impozitate cum ar trebui.
Exista o discrepanta foarte mare intre pensiile din sistemul public de pensii, care sunt, in medie, la un nivel de 1.150 de lei, si alte categorii de pensii, in special pensiile de serviciu, care depasesc praguri de bun simt ale veniturilor, ajungand la cuantumuri astronomice de cateva zeci de mii de lei sau chiar mai mult, pana la suma de 73.890 de lei, pe care o primeste, conform informatiilor publice, un fost magistrat, suma din care impozitul retinut este de 7.189 de lei”, motiveaza Pop.
Senatorul PSD propune introducerea unui al doilea prag de impozitare, anume cel de 10.000 de lei. Cuantumul din pensie care trece de acest prag va fi impozitat cu nu mai putin de 90%. Liviu Pop crede ca banii obtinuti astfel ar putea fi folositi pentru masuri de protectie sociala care sa se adreseze comunitatilor vulnerabile. Practic, pensiile speciale nu vor putea depasi decat cu putin pragul de 10.000 de lei.
Proiectul de lege a fost depus la Senat si se afla acum in perioada de dezbatere publica, inainte de a parcurge procedurile legislative. Daca va fi adoptat de Parlament, proiectul de lege trebuie sa fie promulgat de seful statului si va intra in vigoare dupa ce va fi publicat in Monitorul Oficial.
Citeste si:
S-au scumpit carburantii inainte de Paste. Care este pretul la pompa
Sursa foto: pexels.com