Printul Charles: Un pensionar care isi asteapta locul de munca al vietii sale
print charlespensionartransilvaniaromaniaorganizatii non-guvernamentalemihai eminescu
Printul Charles a implinit varsta de pensionare in Marea Britanie: 65 de ani. Pe numele sau intreg Charles Philip Arthur George Mountbatten-Windsor (n. 14 noiembrie 1948, Londra) printul Charles este oficial mostenitor al tronului Regatului Unit. De mai bine de 40 de ani stie ca anul acesta, anul viitor sau candva, nu se stie cand va deveni rege.
Contrar unor zvonuri rautacioase sau a unor clevetiri chiar din interiorul Casei Regale, Charles nu si-a manifestat niciodata nervozitatea sau nemultumirea ca mama sa, Regina Elisabeta a II-a, nu i-a facut loc mai repede pe tronul Regatului Unit. Charles a slujit-o cu devotiune, chiar daca uneori a pus Casa Regala in incurcatura. Printul Charles este descris de jurnalistii de la The Guardian ca fiind un individ complex, cu multe fatete, uneori egoist si predispus sa se enerveze usor. Are insa calitati exceptionale: nu este arogant si nici orgolios, are o inteligenta ascutita si o memorie de invidiat. Politicos, amabil si plin de compasiune, se lasa emotionat de muzica, dar se arata si extrem de amuzat de ispravile actorului Rowan Atkinson, alias Mr.Bean, care nu o data a parodiat familia regala.
Este de moda veche, se vede dupa cum se imbraca si cum se poarta, dar este la curent cu noutatile din toate domeniile si poate discuta cu argumente despre subiecte diverse, de la arta la arhitectura urbana sau de la agricultura industriala la ecologie, abordand temele dintr-o dimensiune mai ales spirituala.
Printul Charles a reusit, fara prea multe aplauze sau laude in public, sa creeze o retea de organizatii non-guvernamentale care au stras peste 139 de milioane de lire sterline in scopuri umanitare sau ecologice, de la sustinerea comunitatilor locale sarace pana la sustinerea micilor producatori agricoli sau salvarea padurilor tropicale de la distrugere si sustinerea biodiversitatii pe planeta.
Nu s-a sfiit, in perioada primului Razboi din Golf, sa iasa in public si sa deplanga modul in care a fost distorsionat adevarul despre musulmani, care sunt etichetati la gramada, ca fiind extremisti. Mai mult, desi aspru criticat de gruparile islamofobe ca le acorda credit teroristilor, Charles a patronat manifestari de arta islamica, arhitectura sau cultura.
Dupa prima vizita pe care a efectuat-o in Transilvania, in 1998, Printul Charles s-a indragostit de Romania, devenind un mare admirator al traditiilor, culturii dar si peisajelor salbatice din Muntii Carpati. In documentarul„Wild Carpathia”, aparut in intreaga lume in 2011, si care se redifuzeaza in aceste zile pe canalul de televiziune Travel, mostenitorul tronului britanic a vorbit ca un adevarat ambasador al Romaniei. Fascinat de satele romanesti, Charles si-a cumparat mai multe proprietati prin intermediu Fundatiei Mihai Eminescu Trust, pe care o patroneaza. Intre aceste proprietati, pe care le-a reabilitat in intregime se afla Conacul Apafi, din localitatea Malancrav, judeţul Sibiu, o locuinta in Viscri (judetul Brasov), patru case in Valea Zalanului (judetul Covasna) si alte patru in satul Breb din judetul Maramures.