Poluarea din Capitala, la nivel record: Bucurestenii mananca noxe pe paine
poluarebucuresticovid 19
In noaptea de 22 spre 23 octombrie, s-au inregistrat depasiri uriase ale pragurilor maxime admise in ceea ce priveste poluarea din Capitala. Dincolo de efectele nocive pe care stim ca le ale poluarea asupra organismului uman, dimensiunile situatiei sunt cu atat mai grave cu cat ne aflam in pandemie de coronavirus, iar studiile stiintifice arata ca persoanele care traiesc in medii poluate au sanse mai mari de a dezvolta o forma grava a bolii sau de a deceda in urma infectiei.
Reteaua independenta de monitorizare a calitatii aerului, airly.eu, a inregistrat depasiri cu 350% ale valorii maxim admise pentru poluarea cu particule PM 10 si PM2,5, relateaza
Hotnews.ro.
Statiile de masurare a calitatii aerului din Bragadiru si Rahova au inregistrat noaptea trecuta cele mai mari valori. Spre exemplu, la statia din Bragadiru, s-a inregistrat o depasire cu 347% a nivelului maxim admis pentru poluarea cu PM 2,5 si cu 236% peste limita maxima pentru poluarea cu PM 10.
Si in Rahova valorile poluarii au fost la un nivel ingrijorator, insa ceva mai mici decat la statia din Bragadiru. Aici vorbim despre despre o depasire cu 235% a pragului maxim admis pentru PM 2,5 si cu 164% pentru PM10.
Covid-19 si poluarea
Daca depasirea spectaculoasa a pragurilor maxim admise de poluare in Capitala nu mai surprinde pe nimeni, Bucurestiul fiind una dintre cele mai poluate capitale europene, contextul in care ne aflam agraveaza situatia si ar trebui sa starneasca o reactie mai ferma din partea autoritatilor.
Stim cu totii efectele dramatice ale poluarii asupra organismului, de la imbratranirea celulara la scurtarea duratei de viata, poluarea afecteaza semnificativ sanatatea celor care traiesc in astfel de medii. Insa faptul ca ne aflam in plina pandemie de coronavirus, poluarea poate fi un factor care favorizeaza raspandirea infectarilor.
Un studiu citat de BBC.com a aratat ca expunerea la poluare creste sansele de infectare cu noul coronavirus, dar si riscul de a dezvolta o forma mai severa de boala.
Cercetatorii au constatat ca si cresteri mici ale particulelor fine, cunoscute sub numele de PM2.5, au avut un efect supradimensionat in SUA. O crestere de doar 1 microgram pe metru cub a corespuns unei cresteri de 15% a deceselor din Covid-19 , potrivit cercetatorilor, condusi de Xiao Wu si Rachel Nethery la Scoala de Sanatate Publica TH Chan de la Universitatea Harvard.
''Dovezile pe care le avem sunt destul de clare ca persoanele care au trait in locuri mai poluate de-a lungul timpului, ca sunt mai susceptibile de a muri de coronavirus”, spune Aaron Bernstein, directorul Centrului pentru Clima, Sanatate si Global Mediu la Universitatea Harvard.
Dar studiile legate de evolutia Covid-19 si poluare nu sunt o noutate. De fapt, tot ce trebuia sa facem pentru a diminua consecintele negative ale actualei pandemii era sa invatam din greselile trecutului pentru a preveni pe cat posibil dimensiunile dezastrului de astazi. Spre exemplu, un studiu din 2003 a constatat ca pacientii cu Sars, un virus respirator strans legat de Covid-19, erau cu 84% mai predispusi sa moara daca locuiau in zone cu niveluri ridicate de poluare.