Peste 29.000 de romani vor fi testati vara aceasta pentru a se descoperi daca au devenit imuni la COVID
teste coronavirusnelu tataruministerul sanatatiiimunizare
Ministerul Sanatatii va desfasura o campanie de testare la scara larga, pe un esantion de 29.0 19 persoane, in lunie iunie, iulie si august, a anuntat Nelu Tataru, miercuri, in cadrul unei emisiuni de la B1 TV. Testele de tip prevalenta COVID-19 au ca scop identificarea gradului de imunizare al populatiei la noul tip de coronavirus, a explicat ministrul Sanatatii.
Nelu Tataru a explicat cum va fi ales esantionul de persoane pentru testare si cum se va desfasura intreaga procedura: "Testul de prevalenta va dura in iunie, iulie si cred ca si in august. Acest test de prevalenta se face in toate cele opt regiuni de dezvoltare, in fiecare judet, iar in fiecare judet pe noua grupe de varsta. In fiecare judet se vor selecta trei laboratoare pentru analize medicale. Aceste trei laboratoare nu trebuie sa fie cele de boli infectioase sau cele care tin de pneumologie, unde avem o patologie pulmonara accentuata si ne poate influenta studiul.
Esantionul calculat, el difera de la judet la judet in functie de densitate si de numarul de populatie, este de 29.019 de subiecti. La fiecare dintre aceste laboratoare se prezinta pacienti care vin pentru recoltarea de analize pentru alta patologie, pentru patologie obisnuita sau pentru evaluare. In functie de densitatea populatiei, 1 la 3, sau 1 din 5, serul rezidual, dupa lucrarea acestor analize, este preluat, cu acordul acelui pacient, explicandu-i-se pentru ce se foloseste acel ser rezidual. Daca este de acord il preluam, ajunge la INSP unde este lucrat. Sunt niste teste imunologice (...), care arata imunizarea”, a explicat Tataru, citat de Agerpres.
Dupa ce rezultatele testelor vor fi finzalizate, vom avea o evidenta statistica a imunizarii la nivel national. Vom sti cate persoane au fost infectate cu noul coronavirus, dar s-au vindecat si au devenit imune, care sunt grupele de varsta si gradul lor de imunizare, dar si situatia pe fiecare judet in parte.
Citeste si:
Tataru atrage atentia asupra pericolului din mijloacele de transport in comun
Primaria Bucuresti face concurenta Ministerului Sanatatii
In paralel, si primarul general al Capitalei promite o testare in masa, de acelasi tip. Primaria Bucuresti a lansat de curand proiectul "Testam pentru Bucuresti", care are in componenta o platforma online, pe care se pot inscrie bucurestenii care vor sa fie testati gratis.
Saptamana trecuta, se inscrisesera voluntar 6200 de persoane. In final, 11.000 de persoane vor fi testate.
"Nu folosim teste rapide, acele teste scurte care sunt contestate in aceasta perioada, ci testarea este de tip antigen cu aparate Real Time PCR. Testarea este nedureroasa, este vorba despre o proba dintr-un exudat nazal si faringian. (...).
Saptamana viitoare va demara si celalalt proiect al nostru, si anume testarea esantionata, pe un esantion reprezentativ realizat de catre specialistii de la INSP, unde au fost selectate deja 10.500 de persoane din cele sase sectoare ale Capitalei. Acele teste sunt de tip anticorpi si vor releva felul in care acest virus a circulat in comunitatea din Bucuresti, cam ce procent de persoane au fost deja bolnave de COVID-19 si nu au stiut si practic care este gradul de imunizare din municipiul Bucuresti", a declarat Gabriela Firea la finele lunii mai.
Primaria a transmis si o serie de detalii cu privire la conditiile de desfasurare ale acestui program:
-
Testarea se va realiza in mod GRATUIT, Primaria Capitalei, prin ASSMB, urmand sa deconteze pentru fiecare persoana testata suma de 200 de lei, direct catre laboratoarele de stat si private afiliate proiectului.
-
Testarea moleculara se face cu aparate Real Time PCR, pe baza probelor luate prin exudat nazo-faringian – asadar este vorba de o testare eficienta, aceasta fiind modalitatea de depistare a unei infectii active cu coronavirus.
-
Pe platforma online se pot inscrie, in vederea testarii RT-PCR, bucurestenii care sunt asimptomatici, adica nu se afla in definitiile de caz stabilite de Institutul National de Sanatate Publica (INSP) si care doresc sa participe la proiect pe baza de voluntariat.
-
Ei vor completa o declaratie ce cuprinde criterii de eligibilitate si date personale (nume, prenume, CNP, serie si numar C.I., varsta, sex, adresa de domiciliu, numar de telefon, adresa de e-mail, in cazul minorilor sunt necesare datele din certificatul de nastere). Dupa finalizarea acestei prime etape si acceptarea intrarii in program, urmeaza completarea cererii de inscriere si consimtamantul pentru participare.
-
Fiecare participant inscris primeste un numar de inregistrare si un e-mail de confirmare, urmand sa fie contactat pentru programare si testarea propriu-zisa.
-
Un call-center dedicat va tine legatura cu bucurestenii inscrisi in program si le va comunica data si ora la care vor trebui sa se prezinte la unitatea medicala afiliata pentru testare.
-
Primaria Capitalei, prin Administratia Spitalelor si Serviciilor Medicale, a incheiat deja parteneriate cu spitale de stat si clinici private care au dorit sa intre in acest proiect si care detin aparate de testare PCR acreditate de Ministerul Sanatatii si avizate de Directia pentru Sanatate Publica (DSP).