Pensionarii nostri mor de foame. Peste 1 milion de batrani traiesc cu 1.000 de lei pe luna in 2024
pensionaripensii mici
Situatia varstnicilor din Romania e critica, din perspectiva pensiilor mult prea mici.
Majoritatea pensionarilor trebuie sa isi calculeze fiecare bucatica de paine, fiindca banii primiti de la stat, dupa o viata intreaga de munca si sacrificii, nu le ajunge nici macar pentru a-si acoperi niste cheltuieli de baza, cu hrana corespunzatoare si medicamentele necesare celor mai multi dintre ei.
Situatia e atat de delicata in sistemul public de pensii numai daca privesti din perspectiva pensiei minime. In valoare de doar 1.281 de lei, aceasta suma reprezinta singura sursa de venit stabil pentru 1,1 milioane de pensionari de la noi din tara, la ora actuala.
E evident ca acesti bani nu-ti sunt suficienti, chiar daca nu ai rate la banca si nu platesti chirie. Numai hrana, medicamentele si facturile, oricat de mult ai incerca sa te rezumi, depasesc cu brio aceasta suma.
In lumina acestor lucruri, e evident ca batranii pot fi salvati doar daca au pus bani deoparte cat inca erau in putere. Economiile ar putea fi singura solutie pentru ei, insa probabil putini sunt cei ce se pot baza pe ele, dat fiind faptul ca cei ce au azi pensie minima in general au muncit pe salarii mici sau au muncit prea putin cu forme legale, ceea ce inseamna ca sunt slabe sanse sa fi reusit sa puna ceva deoparte in anii anteriori iesirii la pensie.
Asa, oamenii sunt condamnati la saracie si nu se contureaza un viitor mai optimist nici pentru viitoarele generatii de pensionari.
Pensia oferita in sistemul public nu va fi de natura sa te indelusteze peste 10 sau 20 de ani, oricat de multe reforme se vor aplica sistemului, tocmai de aceea au aparut Pilonul 2 si 3 de pensii, ca romanii sa cotizeze cand sunt in putere, pentru a avea un venit mai generos la anii de neputinta.
In general, ca sa-ti faci o idee, cam 30% din salariul actual ii vei primi la batranete drept pensie. Desigur ca la o leafa lunara de cateva zeci de mii de lei, cum e cazul medicilor sau specialistilor in IT, suma e frumoasa, insa majoritatea oamenilor nu au astfel de joburi, ci muncesc pe un venit mediu net de maximum 4.500 - 5.000 de lei, de unde rezulta o pensie de mizerie, care nu asigura nici macar subzistenta.
Toate generatiile de dupa '89 risca sa ajunga asistate social
Confrom unei analize a economistului Adrian Negrescu, acest procent de 30% se aplica "in cel mai bun caz". Daca oamenii nu fac economii cand inca au serviciu, subliniaza specialistul pentru DCNews, "vom fi niste asistati social ... e vorba despre toate generatiile de dupa 1989". Practic,
pensia nu va fi suficienta.
Acestea fiind spuse, e vital ca oamenii sa se pregateasca din timp pentru perioada in care nu vor mai putea sa lucreze. E esential ca oamenii sa economiseasca si sa faca investitii pentru a-si proteja finantele de inflatie.
Foto: manager.ro