Pensiile cresc din 2024, dar diferentiat: ce-i asteapta pe milioane de pensionari, din ianuarie anul viitor
cresc pensiilepensii 2024pensii pnrrmajorare pensii
Anul care ne bate la usa va aduce schimbari de substanta in sistemul public de pensii si bani mai multi varstnicilor, dupa o viata de munca - cel putin asta par sa ne promita guvernantii de la Palatul Victoria.
Conform unor declaratii recente ale sefului Guvernului, Marcel Ciolacu, legislatia trebuie respectata si, pe cale de consecinta, pensiile a milioane de romani trebuie indexate la rata inflatiei.
Ce inseamna acest lucru? Ca
pensiile vor creste automat de fiecare daca cand in economie vor aparea scumpiri, pentru ca nivelul de trai al oamneilor sa nu se deterioreze, iar valoarea banilor lor sa nu fie afectata.
De asemenea, social-demcoratul a mai spus ca pensiile trebuie sa creasca, pensionarii avand nevoie de mai multi bani, insa nu oricum, ci diferentiat.
"Exista o lege in vigoare pe care dumneavoastra o cunoasteti, an de an… Nu trebuie sa o anunte nici Bolos, nici Ciolacu, nici nimeni ...
Este o lege prin care pensiile se indexeaza cu inflatia din anul precedent. Am facut o exceptie anul trecut, ca a fost o inflatie mare raportata la inflatia cu un an anterior, era 4% in comparatie cu 13,5%. Nu va incalca nimeni legile tarii!
Vreau ca pensiile sa se mareasca diferentiat, la unii poate cu 30%, la altii cu 5%, la unii cu 10%, in functie de venit”, a spus seful PSD, Marcel Ciolacu.
Primul ministru spune, cu alte cuvinte, ca pensionarii sa beneficieze de pensii majorate in functie de necesitate. Cine are deja o pensie mare sa primeasca o majorare mai mica, iar cine are o pensie mica sa simta intr-adevar ca primeste bani in plus, majoarea sa fie consistenta.
Astfel, ar fi inlaturate inechitatile profunde care exista la ora actuala in sistemul public de pensii, in care inclusiv persoane ce au vechime similara si au avut aceleasi locuri de munca si atributii ajung sa primeasca pensii chiar si de cateva ori mai mici sau mai mari, de la caz la caz.
Pensiile din Romania pot creste- a decis Comisia Europeana care a eliminat pragul impus in PNRR
Amintim ca, de curand, subiectul pensiilor din Romania a fost transat si la Bruxelles. Comisia Europeana a decis sa ne lase sa majoram pensiile, eliminand limitarea de 9,4% din PIB impusa in PNRR.
Prin urmare, sub o forma sau alta, anul viitor va aduce o majorare a pensiilor publice din Romania. Daca nu se va aplica pragul diferentiat de care vorbea premierul, probabil se va merge pe varianta aplicarii unei majorari universale cu 14% a pensiilor. Practic, pentru o pensie de 1.125 de lei, crescuta cu 14%, va ajunge la un venit de 1.282 de lei.
Foto: manager.ro