Parlamentul European a aprobat Directiva privind Registrul cu numele pasagerilor
registru pasageridirectiva europeana
Noua directiva privind datele din Registrul cu numele pasagerilor (PNR) in UE, creat pentru prevenirea, detectarea, investigarea si aducerea in justitie a infractiunilor teroriste si a celor deosebit de grave a fost aprobata de Parlamentul European, astazi.
Textul Directivei a fost aprobat cu 461 de voturi pentru la 179 si 9 abtineri. Directiva va obliga companiile aeriene sa dea autoritatilor nationale datele pasagerilor pentru toate zborurile din state terte catre UE si invers.
Statele membre vor infiinta unitati pentru informatiile despre pasageri (Passenger Information Unit - PIU) pentru a administra datele colectate de companiile aeriene.
Aceste informatii vor putea fi pastrate cinci ani, dar, dupa sase luni, datele vor fi mascate, adica vor fi eliminate detaliile care ar putea duce la identificarea persoanelor (cum ar fi nume, adresa, date de contact).
Unitatile (PIU) vor fi responsabile de colectarea, pastrarea si procesarea datelor PNR, de transferul lor catre autoritatile competente si de schimbul lor cu omologii din alte state membre si cu Europol.
Directiva mentioneaza ca astfel de transferuri trebuie facute doar de la caz la caz si exclusiv pentru scopul de a preveni, detecta, investiga sau aduce in justitie infractiuni teroriste sau alte infractiuni grave.
Directiva trebuie sa se aplice zborurilor din afara UE, dar statele membre ar putea sa o extinda si catre zborurile din UE (adica dintr-un stat membru catre alt stat sau alte state membre), cu conditia sa notifice Comisia Europeana.
Statele UE pot alege sa colecteze si sa proceseze datele PNR de la agentii si operatori de turism (operatori economici), pentru ca ei administreaza si rezervarile de zboruri.
Unitatile nationale (PIU) vor fi obligate sa numeasca un ofiter pentru protectia datelor responsabil de monitorizarea procesarii datelor PNR si de implementarea masurilor asiguratorii.
Accesul la setul complet de date PNR, care permite utilizatorilor sa identifice imediat persoana respectiva, trebuie conferit doar in conditii foarte stricte si limitate, dupa perioada initiala de stocare.
Toate procesarile datelor PNR trebuie sa fie inregistrate si documentate.
Se interzice explicit procesarea datelor personale care arata rasa sau originea etnica a unei persoane, opiniile politice, religia sau credintele filosofice, apartenenta la sindicate, sanatatea, viata sau orientarea sexuala.
Comisia Europeana trebuie sa revizuiasca directiva PNR la doi ani dupa transpunerea in legislatiile nationale.
O atentie deosebita trebuie acordata respectarii standardelor de protectie a datelor personale, necesitatii si proportionalitatii colectarii si procesarii datelor PNR pentru fiecare dintre obiectivele stabilite, duratei de retentie a datelor si eficientei distributiei informatiei intre statele membre.
Dupa aprobarea Parlamentului, propunerea va trebui aprobata formal de Consiliul Europei. Dupa publicarea in Jurnalul Oficial al UE, statele membre vor avea la dispozitie doi ani pentru a o transpune in legislatiile nationale.