Parintii care revin la munca, dupa concediul de crestere a copilului, vor primi stimulentul de insertie, chiar daca firma la care lucreaza si-a suspendat activitatea
contracte de muncavioleta alexandruministerul munciiparinticopiiconcediu crestere copil
Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a anuntat vineri ca parintii care revin la munca dupa concediul de crestere a copilui, vor primi stimulentul de insertie, chiar daca firma la care lucreaza si-a suspendat activitatea. Practic, exista situatii in care parintii, dupa 2 sau 3 ani de ingrijire a copilului nou-nascut, vor sa se intoarca acum in campul muncii. Insa exista posibilitatea ca firma pentru care lucreaza sa aiba activitatea complet suspendata. Acest lucru insa nu va anula beneficiul acordat de stat, care consta in acordarea unui stimulent de insertie. Deci, chiar daca parintii se intor doar in teorie la munca, tot vor primi banii de la stat, ca si cum ar incepe sa lucreze.
"Stimulentul de insertie conform reglementarilor cuprinse in ordonantele 30 si 32 pentru parintii care decideau sa vina la serviciu inainte de perioada de 2 respectiv 3 ani in functie de conditiile specifice, adica in functie de copilul care posibil sa aiba dizabilitati si atunci perioada de crestere este mai mare, deci daca parintii care ingrijesc copiii isi propun sa revina la serviciu in aceasta perioada si se lovesc de realitatea in care compania angajatoare nu isi mai poate desfasura activitatea si-a incheiat activitatea sau a fost afectata, parintele beneficiaza de sprijinul prevazut in acestei ordonante”, a anuntat ministrul Muncii, Violeta Alexandru, intr-o conferinta de presa care a avut loc vineri.
Vineri, numarul contractelor de munca suspendate la nivel national a ajuns la 1.005.552. Dintre acestea, 292.765 de contracte sunt din industria prelucratoare, aceasta fiind cea mai afectata zona, 196.470 sunt din comertul cu ridicata si cu amanuntul/repararea autovehiculelor si motocicletelor, iar 119.806 sunt din hoteluri si restaurante.
De asemenea, 209.851 de contracte de munca au incetat. Dintre acestea, 40.241sunt din comertul cu ridicata si amanuntul/repararea autovehiculelor si motocicletelor, 36.106 din industria prelucratoare si 27.933 din domeniul constructiilor.
Masuri pentru persoanele vulnerabile
De asemenea, Violeta Alexadru a anuntat masuri de sprijin in aceasta perioada, si pentru persoanele vulnerabile.
”Am gandit o ordonanta si a trecut prin Guvern, este
Ordonanta nr 8, astfel incat sa se poata deconta cheltuielile pentru cei care ingrijesc persoane cu dizabilitati. Sunt necesare resurse pentru ca toti cei care desfasoara activitati in asistenta sociala sa poata fi rasplatiti.
Persoanele vulnerabile pot primi pachete cu produse de igiena necesara in aceasta perioada, care urmeaza sa fie decontate administratiei locale din fonduri europene.
Am solicitat masuri pentru siguranta varstiniclor din centre, deoarece inchiderea acestora nu este solutia optima. In acest sens, am sprijinit autoritatile locale in eforturile lor de a obtine materiale de protectie pentru angajatii din centrele rezidentiale pentru batrani.
Am cerut ca directii DSP sa acorde o atentie mai mare acestor servicii oferite grupurilor vulnerabile. Fac apel DSP sa acorde o mai mare atentie celor care ofera servicii sociale. Rolul meu este sa urmaresc ca plata pentru serviciile sociale sa fie facuta la timp, ba chiar mai devreme.
La fel si cu pensiile. Sper ca in cursul zilei de azi sa pot ii pot anunta pe cei care primesc pensiile pe card ca acestia le vor primi mai devreme”, a spus ministrul Muncii.