Papa condamna tirania capitalismului fara limite si idolatrizarea banilor
documentemuncadrepturivaticanpapa franciscpapa benedict
Papa Francisc a solicitat o "restructurare" a Bisericii Romano-Catolice si a criticat capitalismul "fara limite", spunand ca reprezinta o noua forma de "tiranie". Pontiful apeleaza la liderii globali, care trebuie sa lupte impotriva saraciei si inegalitatii.
Documentul de 84 de ani, denumit indemn apostolic, afisat pe o platforma oficiala a papalitatii, a fost prezentat in timpul slujbelor si adunarilor; in martie 2013, Francisc a devenit primul Papa non-european din ultimii 1.300 de ani.
In documentul citat, Francisc critica sistemul economic global, condamnand "idolatrizarea banilor" si cerandu-le politicienilor sa le garanteze tuturor cetatenilor "dreptul la munca, educatie si ingrijire medicala".
Francisc ii indeamna pe cei cu bani sa isi doneze o parte din avere. "Asa cum spune porunca "Sa nu ucizi", in vederea securizarii valorii vietii umane, azi trebuie sa spunem "nu" excluziunii si inegalitatii economice. O asemenea economie ucide", a subliniat Francisc in documentul prezentat joi.
"De ce atunci cand moare un om al strazii nu se scrie in ziare, dar stirile apar imediat, cand bursa scade cu doua puncte?", intreaba Papa.
Papa afirma ca restructurarea bisericii nu poate fi amanata si Vaticanul are nevoie ca ierarhia sa "sa aiba o chemare pastorala".
"Prefer o biserica suferinda, murdara, deoarece seamana cu atmosfera de pe strazi, decat o biserica bolnava, incatusata si nesigura pe resursele ei", a scris Papa Francisc.
In iulie 2013, Francisc a finalizat enciclica demarata de predecesorul sau, Papa Benedict, care a demisionat in februarie.
Denumita "Evangelii Gaudium" (Bucuria Crezului), indemnul este prezentat in stilul simplu si cald al lui Francisc, departe de scrierile academice si ale papilor din trecut; potrivit Papei, misiunea principala a Bisericii este predicarea "frumusetii dragostei lui Dumnezeu, din care a facut un manifest prin Iisus Hristos".
Papa reitereaza faptul ca Biserica nu poate hirotonisi femei si nu accepta avortul. Biserica este dominata de barbati, dar "femeile pot avea un rol de leadership mai puternic in cadrul institutiei", precizeaza Papa.
Inca de la alegerea sa in functie, Francisc a fost un exemplu de austeritate pentru Biserica Catolica, traind in casa de oaspeti a Vaticanului, ci nu in Palatul Apostolic. De asemenea, Papa circula cu un Ford Focus si luna trecuta a suspendat un episcop, care a cheltuit milioane de euro pentru a-si ridica o resedinta luxoasa.
Papa a ales sa fie numit "Francisc", dupa sfantul italian din Evul Mediu cu acelasi nume, celebru pentru alegerea sa de a trai in saracie si austeritate.
Militand pentru cooperarea intre religii, Francisc l-a parafrazat pe regretatul Papa Ioan Paul al II-lea, care a spus candva ca papalitatea ar trebui sa aiba legaturi mai stranse cu bisericile crestin-ortodoxe si Roma ar putea avea de invatat din "leadership-ul descentralizat", exercitat de ortodoxie. Francisc a laudat cooperarea cu evreii si musulmanii si a sfatuit tarile islamice sa garanteze minoritatilor crestine aceeasi independenta religioasa de care se bucura musulmanii in tarile din Orientul Mijlociu.