OUG pentru ca pacientii care apeleaza la clinici private sa plateasca mai putin
ougcascassimpozitetaxecontributiipsd alde
Premierul Viorica Dancila a anuntat, miercuri, ca Executivul va adopta o ordonanta de urgenta prin care pacientii care apeleaza la clinici private sa plateasca mai putin, respectiv doar diferenta dintre tariful practicat de acel furnizor si tariful decontat de Casa Nationala de Sanatate (CNAS).
"Adoptam in sedinta de astazi un proiect prin care asiguram drepturile pacientilor care aleg serviciile oferite de clinici private. Prin completarea legislatiei reglementam faptul ca persoanele asigurate care apeleaza la servicii medicale oferite de clinici private vor plati numai diferenta dintre tariful practicat de acel furnizor si tariful decontat de CNAS.
De asemenea ne asiguram ca pacientii vor fi informati corect in prealabil, cu privire la costul serviciilor medicale fiind evidentiate separat sumele decontate de catre stat si cele platite din fondul proprii. Astfel persoana asigurata va cunoaste din timp costurile unei interventii sau ale unui tratament”, a declarat Viorica Dancila, la inceputul sedintei de Guvern.
Premierul a adaugat ca pacientii se pot adresa furnizorilor care nu percep contributii personale sau aplica un cost mai mic.
" In cazul in care nu are posibilitatea platii contributiei personale se poate adresa unui alt furnizor care nu percepe contributie personala sau aplica un cost mai mic pentru acelasi tip de servicii. Ministerul Sanatatii a finalizat acest proiect de act normativ dupa consultari cu asociatiile pacientilor si furnizorii privati de servicii medicale”, a conchis Dancila.
Potrvit OUG pentru completarea art.230 din Legea nr.95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii:
"Prin modificarile propuse prin acest proiect se creeaza cadrul legal de reglementare a contributiei personale suportata direct de catre asigurati, in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate, in vederea acoperirii contravalorii unor servicii medicale acordate de furnizorii privati care incheie contracte cu casele de asigurari de sanatate, in regim de spitalizare continua, ambulatoriu clinic de specialitate si ambulatoriu paraclinic, fata de tarifele suportate din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, decontate de casele de asigurari de sanatate.
Contributia personala se va plati pentru unele servicii medicale, nefiind obligatorie pentru persoana asigurata, plata acesteia urmand a fi efectuata functie de optiunea asiguratului, prin raportare la furnizorul de servicii medicale ales, respectiv public sau privat.
Astfel, propunerea vizeaza, pe de o parte, faptul ca pentru unele servicii, acordate de furnizorii privati, nu va fi platita contributie personala iar, pe de alta parte, este optiunea asiguratului in ceea ce priveste alegerea furnizorului de servicii medicale si, implicit, plata contributiei personale” se arata in nota de fundamentare a proiectului de ordonanta de urgenta.
Actul normativ prevede ca persoanele asigurate vor avea posibilitatea sa acceseze servicii medicale aferente spitalizarii continue, ambulatoriului clinic de specialitate si ambulatoriului paraclinic, la furnizorii privati, pentru care, din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate se suporta tarifele decontate si furnizorilor publici, iar asiguratul, cu acordul prealabil in scris, va plati o contributie personala, care va fi cunoscuta de la momentul accesarii serviciului medical.
Citeste si:
Exista sau nu bonificatie pentru plata anticipata a impozitelor?
Sursa foto: pexels.com