Lichidul este un amestec de oua contaminate si necontaminate din Olanda. Agentia a declarat, citata de guardian.co.uk, ca "amestecul oualor a dus deja la diminuarea nivelurilor de dioxina si se crede ca nu mai sunt un risc pentru sanatate".
Purtatorul de cuvant al Comisiei Europene pentru sanatate, Frederic Vincent, a precizat ca este vorba de 14 tone de lichid afectate care au fost exportate in Marea Britanie.
Ouale lichide sunt oua ambalate la punga sau la sticla, avand un termen de garantie de 21 de zile. O sticla deja deschisa poate sta la frigider pana la trei zile. Ouale pot fi intrebuintate mai cu seama la realizarea omletei.
Oficialii Departamentului de Sanatate spun ca acest tip de lichid contaminat, folosit in alimente cum ar fi produsele de patiserie si maioneza, nu prezinta pericol pentru oameni, dar incearca sa stabileasca cum ouale lichide au intrat in circuitul alimentar.
Contaminarea s-a produs in Germania, unde testele facute pe oua provenind din fermele afectate au descoperit dioxina in cantitati de pana la cinci ori mai mari decat nivelul aprobat de Uniunea Europeana. Prin urmare, Germania a inchis peste 4.700 de ferme, iar consumatorii germani au fost sfatuiti sa cumpere doar oua organice, pana la finalizarea inspectiilor alimentare.
Dinamitarea vanzarilor de oua si panica rezultata i-a costat pe fermierii nemti 60 de milioane de euro intr-o saptamana.
Ultimele NOUTATI
S-a schimbat mentalitatea romanilor! Generatia Z isi pariaza banii pe monede virtuale
Cand se vor da in 2025 vouchere pentru alimente in valoare de 250 de lei? Ce trebuie sa stie romanii nevoiasi
Un antreprenor roman de succes da de pamant cu economia: daca Romania ar fi o firma, ar fi in incapacitate de plata
Ideea ciudata de afaceri a celui mai bogat om din lume: in ce isi investeste averea
Noua schema la ANAF! Inspectorii primesc bonusuri din amenzile aplicate!