OPINII: Hai sa ne gandim mai mult la economie, si mai putin la parcuri
izolarerestrictii15 mai 2020stare de urgentaeconomie
Retelele de socializare, locul unde romanul isi varsa naduful de zi cu zi, abunda de discutii si comentarii vizavi de "relaxarea" din 15 mai. Toata lumea se declara epuizata de-a dreptul, satula de stat in casa si nu mai vede nimeni viata fara parcuri si iesirea nestingherita pe strazi. Cu totii se preocupa de o problema de forma, in timp ce fondul e cat se poate de putred, si, in directa proportionalitate, neglijat.
Cu exceptia celor vreo 200.000 de romani care in aceasta perioada si-au pierdut locurile de munca si pentru care statul in casa e o reala problema, cum este in egala masura si pentru cei care isi castigau existenta din munci fara forme legale, ca zilieri, deplangerea sub o forma atat de generalizata a statului in casa mi se pare o usoara ipocrizie, lipsita de fundamentul unui exercitiu cognitiv elementar.
Situatia sta in felul urmator: in jurul nostru este un virus nou. Despre care nu stim cum va evolua, ce mutatii va avea, nu stim exact nici daca tot ce ni s-a prezentat pana acum reprezinta un studiu medical batut in cuie, sau care va fi intors pe dos mai tarziu de alte dovezi stiintifice. E posibil sa se transmita mult mai simplu si altfel decat stim, sa fie mai agresiv, sau sa devina mai agresiv. Sau e posibil sa fie mult mai inofensiv. Dar ne asumam riscul sa aflam pe propria piele? Pe pielea celor din jur?
A sta in casa, in secolul 21, cu o buna parte din salariu, cu posibilitatea amanarii anumitor cheltuieli, precum ratele la credite, cu facilitatile de divertisment din prezent, cu internet, telefoane, cu posibilitatea de a citi, de te dezvolta personal, nu mi se pare o situatie atat de dramatica.
Cu toate acestea, cetateanului, desi nu e chemat pe front si trimis in Fasia Gaza pentru 24 de luni, a sta in casa pentru a-si proteja viata, i se pare prea mult.
Autoritatile vor si ele sa le joace in struna si pregatesc deschiderea parcurilor. Niste locuri de care, desigur, e nevoie pentru a te relaxa, dar intr-o situatie de acest tip, ar fi de preferat acceptarea unor alte forme de relaxare, constientizand ca pericolul nu s-a diminuat nici macar cu un procent, fata de nivelul la care era acum doua luni, spre exemplu. E la fel de mare! Diferenta e ca aceste doua luni au erodat economia si nu mai putem sta toti in casa.
Pai, atunci, sa iasa din casa cei care vor ridica economia. Economia nu va fi stimulata de plimbarile prin parc. Sa li se permita sa iasa din casa oamenilor care isi cauta joburi, care au joburi si trebuie sa mearga la ele, oamenilor care au afaceri de condus, oamenilor care trebuie sa munceasca.
Pentru cei care au chef de filme la cinema, sa se gaseasca cineva sa le spuna ca a vrea sa iesi acum in mall, in parc ... e ca si cum nu te-ai fi dus sa sarbatoresti caderea regimului comunist, ca ti-a iesit un cos pe nas. Doar ca, in acest caz, nu iti riscai viata, doar pierdeai evenimentul istoric al vietii tale.
Citeste si:
EDITORIAL: Nu vreau relaxare in tara in care oamenii se asaza la cozi fara sa stie ce se da, sau ce se ia