OMS trage semnalul de alarma. Pericol de epidemie cu Ebola: Au aparut deja primele decese, din ultimii cinci ani
ebolafebra hemoragicaoms
Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) e ingrijorata cu privire la reaparitia virusului Ebola, cel responsabil de epidemiile grave din 2003 si 2016, dupa ce autoritatile medicale din Gunieea au afirmat ca, pana la inceputul acestei saptamani, s-au inregistrat cel putin patru decese din cauza febrei hemoragice.
"Suntem cu adevarat preocupati, exista deja patru decese de febra hemoragica a virusului Ebola in regiunea Nzerekore, dintre care doua chiar in Nzerekore si doua in subprefectura Goueke", a declarat sambata ministrul sanatatii, Remy Lamah.
Nu exista tratament pentru febra hemoragica, insa exista pe piata doua vaccinuri experimentale. In acest sens, membrii Organizatiei Mondiale a Sanatatii s-au mobilizat deja, infiintand un stoc de urgenta de aproximativ 500.000 de doze de vaccin anti-Ebola, in efortul de a tine epidemia sub control, si de a evita posibila raspandire a virusului si in alte regiuni ale Globului.
''Vom desfasura rapid capacitatile necesare pentru a sprijini Guineea, care are deja o mare experienta", a declarat presei profesorul Alfred George Ki-Zerbo, la incheierea unei reuniuni cu autoritatile sanitare
Acestea sunt primele patru cazuri inregistrate, de la ultima epidemie de Ebola, care a avut loc intre anii 2013 si 2016, care s-a soldat cu 11.300 de morti la circa 28.600 de cazuri inregistrate. Autoritatile sanitare din Guineea au anuntat deja ca persoanele care au intrat in contact cu cei infectati, au intrat in izolare.
Cat de periculoasa e febra hemoragica
Potrivit OMS, boala virusului Ebola (EVD), cunoscuta anterior ca febra hemoragica Ebola, este o boala rara, dar severa, adesea fatala la om.
''Virusul este transmis oamenilor de la animale salbatice si se raspandeste in populatia umana prin transmitere de la om la om. Se crede ca liliecii cu fructe din familia Pteropodidae sunt gazde naturale ale virusului Ebola. Ebola este introdus in populatia umana prin contact strans cu sangele, secretiile, organele sau alte fluide corporale ale animalelor infectate, cum ar fi liliecii de fructe, cimpanzeii, gorilele, maimutele, antilopa padurii sau porcupinii gasiti bolnavi sau morti sau in padurea tropicala.
Ebola se raspandeste apoi prin transmisie de la om la om prin contact direct (prin piele rupta sau membrane mucoase) cu:
-
Sange sau lichide corporale ale unei persoane care este bolnava sau a murit de Ebola
-
Obiecte care au fost contaminate cu fluide corporale (cum ar fi sange, fecale, varsaturi) de la o persoana bolnava de Ebola sau corpul unei persoane care a murit de Ebola.
Rata medie a mortalitatii in caz de EVD este de aproximativ 50%. Ratele de fatalitate au variat de la 25% la 90% in focarele anterioare'', mai transmite OMS.
Perioada de incubatie, adica intervalul de timp de la infectia cu virus pana la aparitia simptomelor, este de la 2 la 21 de zile. O persoana infectata cu Ebola nu poate raspandi boala pana nu dezvolta simptome.
Simptomele infectiei cu Ebola
Printre simptomele bolii, OMS mentioneaza:
-
Febra
-
Oboseala
-
Dureri musculare
-
Durere de cap
-
Durere de gat
-
Varsaturi
-
Diaree
-
Eczema
-
Simptome ale functiei renale si hepatice afectate
-
In unele cazuri, sangerari interne si externe (de exemplu, sangerari excesive ale gingiilor sau sange in scaune).
-
Rezultatele de laborator includ un numar scazut de celule albe din sange si trombocite si enzime hepatice crescute.