OMS se asteapta si la al doilea val de COVID, la fel ca la gripa spaniola: Acea gripa a ucis 50 de milioane in timpul celui de-al doilea val
pandemieomsvalul al doileagripa spaniolacoronavirus
Organizatia Mondiala a Sanatatii e de parere ca va urma si un al doilea val pandemic de coronavirus, la fel ca in cazul gripei spaniole, care se face responsabila de cea mai agresiva pandemie a ultimilor 100 de ani.
Ranieri Guerra, director adjunct la Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), spune ca pandemia COVID-19 se comporta la fel ca cea provocata de gripa spaniola. Mai exact, pe timpul verii, s-a inregistrat o scadere a puterii acesteia, ea revenind in forta din toamna, in valul al doilea.
'Comparatia este cu gripa spaniola, care s-a comportat exact precum COVID-19: a scazut vara si s-a reluat cu inversunare in septembrie si in octombrie, provocand 50 de milioane de decese in timpul celui de-al doilea val”, avertizeaza Ranieri Guerra, director adjunct la Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), in cadrul emisiunii "Agora", de la Rai 3.
"Ma uit la fapte si faptele spun ca genomul virusului este in continuare acelasi, iar faptele spun ca tendinta unei epidemii ca aceasta este prevazuta pe scara larga si previzibila. Exista o descendenta care coincide cu vara. Este adevarat ca terapia intensiva s-a goli, insa s-a golit asa cum era de asteptat si nu vrem sa se umple din nou in toamna. Toate precautiile pe care le luam au ​​scopul de a limita circulatia virusului in septembrie-octombrie”, a mai declarat Ranieri Guerra.
Citeste si:
Specialist: Chiar daca scapam acum de coronavirus, el va reveni la toamna
Gripa Spaniola a zguduit omenirea intre anii 1918 - 1919
Odata cu finalizarea Primului Razboi Mondial si cu intoarcerea de pe front a soldatilor, omenirea avea sa fie zguduita, in 1918, de teribila Gripa Spaniola.
Spre deosebire de coronavirusul COVID-19, Gripa Spaniola ataca in special organismele tinere. In schimb, rata mortalitatii este aproape dubla fata de cea in cazul COVID-19. Desi nu este cunoscuta cu exactitate in cazul Gripei Spaniole, atestarile documentare indica valori intre 2,5 si 5%, in schimb, in cazul pandemiei cu noul coronavirus, aceasta este de 2-3%.
Virusul a facut intre 50 de milioane si 100 milioane de victime intre 1918 si 1919. Spre exemplu, numai in India au murit in anii 1900, 17 milioane de persoane, reprezenand aproximativ 5% din populatia din acea epoca. In unele zone, Gripa Spaniola a avut o rata de mortalitate chiar si de 20%. In Spania au fost, de asemenea, 8 milioane de infectati si aproximativ 300.000 morti.
Se pare ca 25-30% din populatia Globului de la acea vreme a suferit de aceasta maladie mortala. Boala a fost observata prima data in Fort Riley, Kansas, Statele Unite la 11 martie 1918.