OMS, avertisment pentru Europa: Al treilea val pandemic ar putea veni la inceputul lui 2021. Guvernele au renuntat prea usor la restrictii
omsal treilea valpandemieeuroparestrictiimasuri de relaxare
David Nabarro, un reprezentant al Organizatiei Mondiale a Sanatatii, avertizeaza guvernele europene cu privire la pericolul ca peste Europa sa vina al treilea val pandemic, chiar la inceputul noului an. Potrivit lui Nabarro, guvernele europene sunt pe cale sa comita aceeasi greseala din vara cand nu au prevenit valul al doilea, nu au luat masurile necesare in lunile de vara, dupa ce au adus primul val sub control. Mai mult decat atat, oficialul OMS sustine ca Europa a gresit renuntand prea usor la restrictii si ofera modelul tarilor asiatice, care tin pandemia sub control atat datorita faptului ca oamenii sunt cooperanti, dar si pentru ca autoritatile nu s-au grabit sa adopte masuri de relaxare.
Daca in Europa nu vor fi luate masurile necesare, statele se va confrunta cu valul al treilea, la inceputul lui 2021, averizeaza Nabarro, citat de Politico.com.
''In Europa s-a gresit mult pentru ca s-au adoptat mult prea repede masuri de relaxare''
Acesta e de parere ca in Europa s-a gresit mult pentru ca s-au adoptat mult prea repede masuri de relaxare. Nabarro le recomanda guvernantilor europeni sa nu mai lucreze cu jumatati de masura, pentru ca nu vor reusi astfel sa tina pandemia sub control.
''Trebuie sa reactionam rapid la virus, in mod robust si decisiv. Mai ales la inceput, cand virusul se raspandeste inca foarte incet in diferite comunitati. Daca reactionati cu jumatate de masura, problema va creste foarte repede''.
Tarile asiatice au oferit un raspuns exemplar in fata pandemiei: Autoritatile nu s-au grabit cu relaxarile, iar cetatenii respecta normele sanitare
Oficialul OMS a laudat raspunsul la criza din tarile asiatice, cum ar fi Coreea de Sud, unde infectiile sunt relativ scazute, pentru ca autoritatile nu s-au grabit sa adopte masuri de relaxare.
De asemenea, oficialul OMS subliniaza si faptul ca in tarile asiatice oamenii coopereaza cu autoritatile si respecta masurile de protectie sanitara. ''Oamenii sunt pe deplin implicati, isi asuma comportamente care il ingreuneaza pentru virus. Se mentin la distanta, poarta masti, se izoleaza cand sunt bolnavi, se spala pe maini si pe suprafete. Acestea protejeaza cele mai periclitate grupuri''.