Viktor, care nu doreste sa ii fie dezvaluita adevarata identitate, este originar din Bulgaria si in urma cu 3 ani a venit in Olanda. In tara sa, castiga, ca si inginer logistic, 350 euro pe luna, fiind seful unei unitati de urgenta a companiei nationale feroviare. In Olanda, el lucreaza ca maistru si castiga 100 euro pe zi – mai putin decat “colegii olandezi”; nu plateste insa taxe sau asigurari sociale.
Olanda, Marea Britanie si alte tari vest-europene au mentinut cerintele privind permisele de munca pentru romani si bulgari, dupa intrarea acestor tari in UE (2007). Dar chiar si cu aceste restrictii, a existat o imigratie serioasa din tarile vizate. Cerintele vor expira la 1 ianuarie 2014, intensificand temerile privind “hoarda” care va veni sa “fure” salariile si beneficiile sociale ale olandezilor.
Asscher a comparat situatia cu “Codul portocaliu”, pe care il instaureaza autoritatile olandeze atunci cand cresc nivelurile apelor, care risca sa inunde casele din zona. Viktor sta cu sora sa Maria in bucataria unui apartament inecat in fum de tigara, localizat intr-un cartier “est european” din Amsterdam si spune ca temerile olandezilor sunt neintemeiate. “Exista doar 7 milioane de cetateni in Bulgaria si 2 milioane au emigrat dupa caderea comunismului. Cei mai multi oameni care au vrut sa plece au plecat deja”, explica Viktor.
Olanda a fost candva azil pentru imigranti, precum evreii si protestantii, care au gasit adapost acolo in secolul 16. In ultimii zece ani, a fost ravasita de dezbaterile privind asimilarea,
iar populistul de dreapta Geert Wilders (FOTO) a denuntat prezenta imigrantilor musulmani din tara sa, referindu-se mai exact la marocani si turci. El a infiintat un site controversat, care “primeste” plangeri referitore la comportamentul acestor imigranti.
Olandezii se tem ca nu cumva est-europenii sa comita infractiuni si sa le ia joburile, determinand scaderea salariilor, mai ales in zona muncii necalificate. Somajul a crescut cu 7% in Olanda si ingrijorarile cetatenilor au o bruma de justificare.
Socialistii de extrema stanga au avertizat ca “autobuze ticsite” cu angajati necalificati, care accepta salarii mici, originari din Bulgaria si Romania, vor sosi in 2014 in Olanda, cand vor fi ridicate restrictiile.
Asscher a cerut masuri drastice in cazul angajatorilor care incalca legislatia muncii, nu al anajatilor. Anul trecut, au fost acuzati 84 de recrutori si 174 de angajatori.
Guvernul olandez nu va mentine permisele de munca pentru romani si bulgari dupa 1 ianuarie 2014, deoarece ar incalca legislatia UE, precizeaza
Financial Times. Potrivit lui Viktor, oricum restrictiile nu ar avea niciun efect. Ei si alti prieteni bulgari locuiesc deja legal in Olanda.
Unii imigranti, precum Viktor, lucreaza in economia subterana, “la negru”, pentru a evita plata impozitelor. Altii obtin permise de munca prin infiintarea unor companii sau identificarea unui angajator olandez care sa le sustina cererea.
Oricum ar fi, nu cred ca noua legislatie de la 1 ianuarie va schimba ceva. Si oricum, Maria doreste sa revina, in maximum doi ani, inapoi in Bulgaria. “Fie ca am sau nu permis de munca, intrebarea principala ramane aceeasi: unde pot sa lucrez?”