Obama ii reaminteste Coreei de Nord de puterea militara a Americii
americasuabarack obamacoreea de sudcoreea de nordjaponia
Sambata, presedintele american Barack Obama a declarat ca America nu s-a folosit de forta sa militara pentru a le impune altora ce sa faca, dar o va mobiliza, daca va fi necesar sa apere Coreea de Sud impotriva atacurilor nord-coreene.
Luna trecuta, Coreea de Nord a avertizat ca nu exclude exercitarea "unei noi forme" de teste nucleare, dupa ce ONU a condamnat Phenianul pentru lansarea unor rachete balistice de raza medie in marea situata la est de peninsula coreeana.
Obama si presedintele Coreei de Sud, Park Geun-hye, au prezentat un front comun impotriva Coreei de Nord, in cadrul unei conferinte de presa de vineri, avertizand ca vor raspunde ferm la orice provocare din partea Phenianului, care a amenintat in repetate randuri SUA si Coreea de Sud.
Coreea de Nord risca sa atraga sanctiuni din partea ONU, dupa ce a efectuat trei teste atomice.
Datele recente obtinute prin intermediul satelitilor arata ca expertii nord-coreeni lucreaza neincetat in cadrul perimetrului de testare nucleara, "chiar daca nu au progresat semnificativ".
Coreea de Nord pune insa si mai multe paie pe foc in relatia cu SUA si Coreea de Sud. Vineri, Phenianul a anuntat retinerea unui american in varsta de 24 de ani, care a cerut azil politic in Coreea de Nord, dupa ce a sosit in tara cu viza de turist.
Obama doreste sa tempereze ingrijorarile aliatilor Americii si promite ca va reechilibra resursele militare, diplomatice si economice, in contextul ascensiunii rapide a regiunii Asia-Pacific.
Obama si Park au apelat la China, principalul aliat al nord-coreenilor, pentru a-si folosi influenta in scopul prevenirii oricarui conflict cu vecinul sau "imprevizibil".
Obama a participat la o intalnire de afaceri la Seul, laudand beneficiile acordului comercial semnat de SUA si Coreea de Sud, care a intrat in vigoare la nivelul anului 2012.
Vizita lui Obama survine intr-un moment in care Coreea de Sud este preocupata de consecintele scufundarii unui feribot, la bordul caruia se aflau sute de tineri, una din cele mai mari tragedii moderne pentru aceasta tara.
Presedintele SUA si-a exprimat condoleantele fata de poporul sud-coreean. Peste 300 de oameni au fost inghititi de ape sau sunt dati disparuti, dupa naufragiul din 16 aprilie. Anchetatorii analizeaza doua variante, cea a unei erori umane, respectiv o posibila defectiune tehnica.
Inainte de a vizita Seulul, Obama a vizitat timp de trei zile Tokyo - prima vizita a unui presedinte american din 1996 pana in prezent; Japonia este un important aliat al SUA in Asia. Obama va vizita si Malaezia, respectiv Filipine, informeaza Reuters.