O vizita la un muzeu - fantoma: Muzeul Profesiei Contabile
muzeul contabililormuzeul profesiei contabilemuzee ciudate romaniamuzee in bucuresti
M-au atras intotdeauna muzeele mai putin obisnuite, de aceea m-am bucurat cand am aflat, surfand pe internet, ca exista, la Bucuresti, un astfel de muzeu mai special, si anume Muzeul Profesiei Contabile.
Mai sunt, in Romania, o seama de muzee de nisa: Muzeul Farmaciei, la Sibiu, Muzeul Lingurilor de Lemn, la Campulung Moldovenesc, Muzeul Cofetariei, la Arad, Muzeul Crucilor, in satul Macesu din judetul Gorj, Muzeul Chihlimbarului, la Colti, in judetul Buzau, Muzeul Palariilor de Paie de la Criseni, in judetul Harghita si inca altele.
In lume, exista o multime de astfel de muzee originale: Muzeul Relatiilor Esuate (Museum of Broken Relationships) in Croatia, Muzeul Artei Proaste (Museum of Bad Art), in SUA, Muzeul Mustarului, la Dijon, in Franta, Muzeul Zgarzilor de Caine, in Anglia si lista continua.
Dar un Muzeu al Profesiei Contabile nu intalnisem inca, drept pentru care fiind acesta chiar la Bucuresti, mi-am propus sa-l vizitez.
De pe site-ul Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania (CECCAR), am aflat urmatoarele: "
Situat in sectorul 3 al Capitalei, strada Mircea Voda nr. 35, Muzeul Profesiei Contabile cuprinde in spatiul sau un inventar de aproximativ 300 de obiecte restaurate, din care 150 de lucrari stiintifice, 20 de aparate de calcul, 5 medalii valoroase, zeci de documente si recuperari de documente."
M-am prezentat la adresa indicata, fix peste drum de Camera de Comert si Industrie a Romaniei, si am gasit ce cautam. Sau, mai exact, aproape ca am gasit ce cautam: la parterul unui bloc, cateva geamuri "branduite" cu sigla CECCAR sub care scrie Muzeul Profesiei Contabile si o usa cu grilaj, care poarta aceleasi inscriptii.
Atata doar ca, dupa cum arata, pe usa cu pricina fie n-a mai intrat nimeni de foarte multa vreme, fie n-a intrat nimeni, niciodata.
Pe site-ul CECCAR Muzeul este descries la nivel de detaliu: "Cu o dispunere cronologica a obiectelor, muzeul isi propune sa treaca in revista o bogata istorie, de la primele atestari ale activitatilor contabile in Romania, pana la amplele lucrari din prezent. Vizitatorul se poate convinge ca de la abac si raboj sau pietricelele rudimentare folosite in cele mai vechi timpuri pentru primele calcule, si pana la sofisticatele computere din ziua de azi, calatoria intre varstele contabilitatii este pasionanta si plina de informatii."
Nu zic ca o calatorie intre varstele contabilitatii n-ar fi pasionanta, dar nu m-am putut convinge cu ochii mei ca asa stau lucrurile, fiindca Muzeul Profesiei Contabile, vorba clasicului, e sublim, dar lipseste cu desavarsire.