Nicolas Sarkozy catre britanici: Ne-am saturat de criticile voastre
sarkozycameronfrantamarea britanieconflicteuro
Relatiile tensionate dintre Franta si Marea Britanie sunt ceva la ordinea zilei si se perpetuareaza de cateva sute de ani bune. Nu mai devreme de ieri, presedintele francez, Nicolas Sarkozy a tunat si a fulgerat la premierul britanic, David Cameron, pentru ca englezii se tot amesteca in treburile zonei euro, din care Anglia nu face parte.
Sarkozy considera ca la discutiile finale, de miercuri, ar trebui sa participe numai tarile care au aderat la moneda unica europeana, in timp ce Cameron a cerut ca toti liderii UE sa fie prezenti, pentru ca vor fi dezbatute subiecte care i-ar putea afecta.
Schimbul de replici a avut loc in ziua in care liderii europeni au convenit sa modice Tratatul Uniunii, daca acest lucru se va dovedi necesar pentru rezolvarea crizei.
Schimbare sa fie, dar sa stim si noi!
Presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a declarat dupa summitul de duminica, de la Bruxelles, ca statele membre vor "explora posibilitatea unei modificari limitate".
Cameron a precizat ca a cerut asigurari ca interesele Marii Britanii vor fi aparate in cazul unei schimbari, ce ar urma sa permita o integrare fiscala si economica mai mare.
"Urati euro, dar va amestecati in intalnirile noastre"
In cele din urma, s-a decis ca toti liderii UE vor participa la reuniunea de miercuri. Ceea ce l-a determinat pe Sarkozy sa faca declaratii dure. El a spus ca s-a saturat sa citeasca in ziare sfaturi oferite Zonei euro de Cameron si de ministrul sau de finante, George Osborne.
La un momemnt dat, liderul francez i-ar fi spus premierului britanic: "Ne-am saturat de criticile voastre si ca voi sa ne spuneti ce sa facem. Spuneti sa urati euro si acum vreti sa va amestecati in intalnirile noastre".
Liderii europeni au purtat duminica discutii intr-un nou efort de a gasi o solutie la criza deficitelor din Zona euro. Aceste discutii au fost concentrate pe Fondul european de stabilitate financiara (FESA), care dispune in prezent de 440 de miliarde de euro.
Liderii incearca sa suplimenteze fondurile FESA, pentru a putea proteja si tari precum Italia, pe fondul temerilor ca ar putea avea o soarta similara Greciei.