Nemtii, tot mai atrasi de energia electrica produsa acasa
daimlergermaniaangela merkelenergiecase
Mai multe institutii, scoli, spitale si gospodarii din Germania si-au propus sa obtina autonomie energetica, din cauza costurilor tot mai mari impuse de noua strategie energetica a autoritatilor de la Berlin, potrivit Business Insider.
Klaus Meier, un patron de hotel din orasul german Freiburg a declarat ca a luat decizia sa isi produca necesara pentru activitatile firmei sale pentru a diminua cheltuielile, dar si pentru protectia mediului.
Potrivit datelor Business Insider, in Germania se consuma in fiecare an o cantitate de circa 600 de terawatti-ora.
Din aceasta cantitate, circa 50 TWh reprezinta energie produsa individual, respectiv cam 8% din total. Sursa citata scrie ca in industria germana, ponderea consumului este situata la circa o cincime din total.
Potrivit legii, energia produsa individual in Germania, tara in care se achita cele mai mari facturi la electricitate din toate tarile europene, nu este impozitata.
In plus, legea stipuleaza ca nu se taxeaza finantarea tranzitiei de la energie nucleara si cea obtinuta din combustibili fosili la energie verde.
Patronul hotelului de 4 stele din Freiburg a luat decizia acum un deceniu sa instaleze o centrala de cogenerare a energiei termice si electrice pe gaz pentru care a platit circa 50.000 de euro. Potrivit afirmatiilor managerului de hotel, aceasta investitie s-a amortizat mai repede decat a estimat managerul german.
Si marile firme din aceasta tara urmeaza acest trend pentru a diminua cheltuielile cu energia electrica. De exemplu, compania BASF, un mare producator din industria chimica.
Seful BASF, Kurt Bock a declarat ca in cazul in care autoritatile ar taxa energia pe care o produce aceasta firma, costurile ar fi de jumatate de milion de euro.
Sursa citata mai scrie ca si compania auto Daimler a investit peste 40 de milioane de euro intr-o turbina cu gaz pentru uzina sa din Sindelfingen, care va deteremina, potrivit estimarilor, o majorare a productiei cu circa 44%.
Conform datelor unui sondaj derulat de Camera de Comert a Germaniei in randul sefilor a peste 2.400 de firme, circa 50% dintre acestea au luat deja masuri pentru a-si produce singure energia sau au de gand sa o faca.
Expertii sustin ca prin asemenea decizii se produce descentralizarea productiei de energie.
Acest plan ii apartine cancelarului Angela Merkel, care a luat decizia sa inchida toate centralele nucleare din Germania, dupa dezastrul nuclear de la Fukushima, din Japonia.
In Germania, tot mai multi cetateni si-au instalat panouri solare pe acasa, in special in sudul tarii, o zona cu mult soare.
Estimarile arata ca ponderea electricitatii produse in gospodarii s-a dublat intre 2011 si 2012, insa reprezinta doar jumatate de procent din consumul total al acestora.