Muncesti in strainatate? Iata ce ar trebui sa scrie in contractul tau:
romanistrainatatefirmecontract
Relatiile de munca dintre un angajat roman si un angajator stabilit in alta tara nu sunt reglementate printr-un contract legislativ. In cazul in care romanii pleaca la munca in strainatate prin intermediul unei firme romanesti, atunci trebuie sa exista un contract la mijloc, in care se regasesc mai multe elemente obligatorii.
Legea nr. 156/2000 privind protectia cetatenilor romani care lucreaza in strainatate trebuie respectata de firmele care functioneaza ca agenti de deplasare a fortei de munca. Nu e necesar doar ca firmele sa ii ajute pe romani sa-si gaseascaa un loc de munca in afara tarii, ci mai trebuie sa asigure si un contract legislativ corect.
Romanii trebuie sa stie ca ei nu trebuie sa plateasca agentii de deplasare pentru aceasta mediere.
"Agentii de plasare efectueaza in mod gratuit activitati de mediere a cetatenilor romani in vederea angajarii in strainatate, fara perceperea de la acestia de comisioane, tarife sau taxe", scrie in lege.
Activitatea de mediere apare in actul legislativ ca "punerea in legatura a angajatorului strain cu romanul care-si cauta de munca, finalizata prin incheierea unui contract individual de munca".
Iata ce elemente obligatorii ar trebui sa se regaseasca in contractele de munca ale romanilor care lucreaza in strainatate:
-datele de identificare ale angajatorului strain;
-functia, meseria sau ocupatia;
-durata angajarii, conditiile de angajare, de incetare a angajarii sau de reangajare;
-durata timpului de munca si de repaus;
-tariful orar si/sau salariul lunar, moneda in care se efectueaza plata, modalitatile de plata si datele de plata a salariului;
-sporuri, ore suplimentare si alte drepturi salariale;
-cazurile in care pot fi urmarite drepturile salariale;
-durata, modul de acordare si drepturile banesti aferente concediului de odihna;
-conditiile de munca si de clima, masurile de sanatate si securitate in munca;
-asigurarea medicala si de viata a angajatilor romani, in aceleasi conditii cu cetatenii din tara de destinatie;
-acordarea de despagubiri in caz de boli profesionale, accidente de munca sau deces;
-conditiile de cazare sau, dupa caz, de inchiriere a unei locuinte si de asigurare a hranei;
-conditiile de transport si de repatriere a salariatilor romani, inclusiv in caz de boli profesionale, accidente de munca sau deces;
-obiceiurile locului si orice alte aspecte specifice de natura a pune in pericol viata, libertatea sau siguranta salariatilor romani;
-taxele, impozitele si contributiile care greveaza asupra veniturilor angajatilor cetateni romani, asigurandu-se, dupa caz, evitarea dublei impuneri sau a dublei perceperi de contributii de asigurari sociale;
-datele de contact ale ambasadelor/misiunilor diplomatice ale Romaniei in statul de destinatie.
In cadrul acestei legi este mentionat si faptul ca firmele care nu trec in contractul de munca elementele mai sus mentionate risca amenzi.
Citeste si:
Ce schimbari va face Guvernul pentru cei care vor joburi in strainatate