Mostenitorul imperiului Samsung suspect intr-un caz de dare de mita. Procurorii au cerut arestarea
scandal samsungdare de mitacoreea de sudlee jae-yongprocurori
Procurorii sud-coreeni au emis un mandat de arestare pe numele lui Lee Jae-yong, vice-presedintele conglomeratului Samsung. Mostenitorul gigantului tech este suspect intr-un dosar de dare de mita, care a antrenat pana in prezent mai multe nume mari si a dus la demiterea presedintei Park Geun-hye.
Mandatul de arestare a oficialului Samsung, in care este acuzat de dare de mita, frauda si sperjur, urmeaza sa fie aprobat miercuri de un tribunal sud-corean, relateaza Bloomberg.
Actiunea procurorilor pe numele lui Lee Jae-yong reprezinta cea mai recenta acuzatie dintr-o ancheta care vizeaza unul dintre cele mai mari scandaluri politice din Coreea de Sud, scandal care a condus pana acum la demiterea presedintei Park Geun-hye.
In scandalul de coruptie mai este implicata Choi Soon-Sil, o prietena apropiata a presedintei Park. Choi Soon-Sil, arestata la inceputul lunii noiembrie pentru abuz de putere si extorcare, este acuzata ca s-a folosit de relatiile de prietenie cu presedinta pentru a cere fonduri de la marile companii din tara. Park Geun-Hye este acuzata de 'complicitate' la faptele ilegale ale prietenei sale, precum si pentru ca a lasat-o sa se amestece in afacerile statului.
Samsung a emis o declaratie prin care se distanteaza de acest scandal. Potrivit companiei, “Samsung nu a facut nicio donatie in schimbul unor favoruri.”
Din estimarilor procurorilor, Samsung a dat mita in valoare de 43 de miliarde de woni coreeni (36 de milioane de dolari). Ancheta nu se va extinde si asupra celorlati trei executivi de top din cadrul gigantului tech, au mai precizat oficialii.
Toate acestea vin in contextul in care producatorul sud-coreean de smartphone-uri s-a confruntat deja cu o problema de imagine in 2016, cand a fost nevoit sa opreasca producatia la modelul Note7 din cauza bateriei care se supraincalzea si lua foc. Compania a inregistrat astfel pierderi de miliarde de dolari. Tot in toamna anului trecut, Samsung a retras de pe piata din SUA 2.8 masini de spalat, care prezentau riscuri pentru utilizatori. Mecanismul de inchidere a usilor modelului retras nu functioneaza corespuntator, se putea desprinde de sasiu in timpul functionarii si putea provoca rani.