Monti: Neintelegerile din zona euro pot conduce la dezintegrarea psihologica a UE
zona euromario montiuedezintegraredobandaimprumut
Neintelegerile din zona euro privind masurile necesare pentru rezolvarea crizei datoriilor de stat submineaza viitorul Uniunii Europene si ameninta sa conduca la "dezintegrarea psihologica" a Europei", potrivit premierului italian, Mario Monti (foto).
"Tensiunile care au acompaniat zona euro in ultimii ani dau deja semne ale unei dezintegrari psihologice a Europei. Pot numai sa salut declaratia BCE ca exista o "disfunctionalitate severa" a pietei obligatiunilor de stat din zona euro. Este adevarat, de asemenea, ca unele tari trebuie sa suporte costuri de finantare "extraordinar de ridicate" pentru a-si refinanta datoriile. Exact asta spun si eu, de mult timp", a declarat Monti pentru Der Spiegel.
Monti a reiterat apelul pentru actiuni rapide la nivelul zonei euro in vederea scaderii dobanzilor pentru statele aflate in dificultate.
Pe de alta parte, presedintele BCE, Mario Draghi a afirmat ca dobanzile ridicate la care se imprumuta unele tari din zona euro sunt "inacceptabile" si a prezentat un plan pentru scaderea costurilor de finantare ale statelor care au probleme.
Propunerea arata ca BCE ar urma sa cumpere obligatiuni de stat spaniole si italiene de pe piata secundara, in timp ce fondul de urgenta al zonei euro, Mecanismul European e Stabilitate, ar achizitiona titluri direct de la Trezoreriile celor doua tari.
Dupa declaratiile lui Draghi, pietele au scazut, insa o zi mai tarziu au revenit in crestere.
"BCE nu a repornit achizitiile de obligatiuni in aceasta saptamana, dupa cum era de asteptat, insa a indicat o modificare mai importanta si mai constructiva in abordarea fata de rezolvarea crizei. Daca planul prezentat va fi implementat in totalitate, BCE va oferi practic un suport de lichiditate, facilitand accesul tarilor la piete pentru o mare parte din necesarul de finantare", spune economistul sef al JPMorgan Chase, Bruce Kasman.
Costurile de finantare ale Spaniei au atins un maximum de 7,44% dupa declaratii le lui Draghi, insa au incheiat saptamana la 6,77%. Dobanda suportata de Italia a atins 6,28%, dar a finalizat vineri cu 6,01%. Germania se imprumuta la 1,4%.
Monti sustine ca Italia ajuta Germania sa se imprumute la dobanzi mici.
"Randamentele ridicate pe care trebuie sa le plateasca acum Italia subventioneaza dobanzile mici al Germaniei. Fara acest lucruri, randamentul obligatiunilor guvernamentale germane ar fi ceva mai ridicat", spune Monti.
Fostul economist al BCE, Otman Issing, a afirmat ca stabilitatea preturilor ar fi "amenintata masiv", iar succesorul sau, Jurgen Stark, a spus ca BCE ar actiona in afara mandatului, riscand conflicte de interese si pierderea independentei garantata prin lege.
Urmatoarea intalnire a ministrilor Finantelor din zona euro va avea loc la inceputul lunii septembrie, cand discutiile vor avea in vedere reluarea achiztiilor de obligatiuni de catre BCE, dar si situatia din Grecia. Urmatoarea sedinta de politica monetara a BCE va avea loc pe 6 septembrie.