Ministrul Educatiei: Este nevoie de educatie sexuala in scoli. In Romania, nasc anual aproximativ 20.000 de mame minore
educatie sexualamame minore
Ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, ridica o problema care starneste controverse in randul opiniei publice din tara noastra: educatia sexuala in scoli.
Desi Romania este fruntasa in Uniunea Europeana la numarul de mame minore, majoritatea ajungand in aceasta situatie din cauza lipsei de informatii privind viata intima, igiena, protectia, masurile sanitare elementare, multi parinti inca se opun vehement introducerii acestor ore in programa nationala.
Ministrul Educatiei sustine ca avem nevoie de astfel de ore, in care elevii sa fie invatati cum sa aiba grija de ei si cum sa nu ajunga in situatii ce le pot afecta dramatic si iremediabil destinul, de la o varsta foarte frageda.
"Se poate realiza cu intelepciune si cunoscand realitatile. O invatatoare din Sibiu mi-a spus cum se intampla lucrurile in acel mediu. Mai toti elevii pe care-i are, dorm in aceeasi camera cu toti fratii si parintii, unde se intampla toate lucrurile. Acolo avem acele mame extrem de tinere. E o lipsa de educatie sexuala in randul parintilor si copiilor (...) E nevoie de educatie sexuala", a declarat Sorin Cimpeanu pentru B1 TV, in cadrul emisiunii „Actualitatea Romaneasca", moderata de catre Tudor Musat.
Totodata, dincolo de ceea ce sunt copiii invatati la scoala, pentru a se dezvolta optim, acestia trebuie sa aiba o baza educationala dobandita din familie. "Este nevoie si de educatie parentala", sustine ministrul Educatiei.
In Romania, nasc anual aproximativ 20.000 de minore
Conform sondajelor din 2019, cele mai recente pe aceasta tema, Romania ocupa locul doi in Europa in clasamentul numarului mamelor adolescente. In medie, 20.000 de fetite nasc anual. Ingrijorator este, dupa cum indica in special organizatiile internationale, faptul ca in randul acestor mame minore se inregistreaza o rata mare de abandon scolar.
In 2019, 17.981 de adolescente si tinere cu varsta sub 19 ani din Romania au devenit mame, arata datele Organizatiei Salvati Copiii. 674 dintre ele au mai putin de 15 ani, iar 17.307 au intre 15 si 19 ani. Dintre adolescentele-mame cu varsta sub 19 ani, 12.906 sunt la prima nastere, 3.657 la a doua, 673 la a treia, 63 la a patra, 7 la a cincea nastere, iar una se afla chiar la a sasea nastere.
Din anul 1989 pana in prezent, nasterile in randul adolescentelor au capatat proportii tragice, sociologii estimeaza ca in cei 29 de ani de libertate absoluta si democratie prost inteleasa, s-au nascut in Romania aproximativ 500.000 de copii, ai caror mame nu implinisera varsta majoratului.
Cifrele Biroului de Statistica al Uniunii Europene releva ca, in Romania, 15.6% dintre mamele aflate la prima nastere sunt minore.
Prin urmare, multe dintre tinerele care devin mame la varste foarte mici, abandoneaza scoala si, prin urmare, pierd orice sansa de a-si depasi conditia si de a avea mai tarziu un serviciu, un trai decent si posibilitatea de a-si creste copiii independent de familie sau partenerul de viata.
"Sistemul de educatie, cel medical, dar si autoritatile locale trebuie sa acorde o atentie sporita tinerelor din categoriile vulnerabile, in special in contextul pandemiei de COVID-19, in care vulnerabilitatile familiilor aflate la risc au crescut", considera Pieter Bult, reprezentantul UNICEF in Romania.