Mii de bugetari risca sa nu isi primeasca salariile pana la finalul anului. Bugetul a ramas fara bani
salariibugetaribugetcheltuielirectificari bugetareministerul invatamantului
Mii de profesori din Vrancea sunt in pericol de a nu-si primi salariile pe ultimele luni ale anului, fiindca unitatile de invatamant in care lucreaza au ramas fara fonduri, transmite Sindicatul Liber din Invatamant (SLI) Vrancea.
Reprezentantii Sindicatul Liber din Invatamant (SLI) Vrancea spun ca numai 20 de unitati de la nivelul judetului Vranea reusesc sa se incadreze in bugetul alocat pana la finele anului. 100 de unitati de invatamant sunt insa in pericol.
Profesorii de aici risca sa nu isi mai primeasca banii, iar reprezentantii SLI sunt cu atat mai ingrijorati cu cat situatia politica la nivel central este foarte tensionata si instabila, Guvernul a picat, iar acum suntem in plin proces de investire a unui nou Guvern, despre care nu se stie daca va obtine votul de incredere al Parlamentului.
Incepand cu data de 14 noiembrie, vor incepe problemele, atrag atentia reprezentantii SLI, care spun ca dincolo de aceasta data, nu mai sunt bani pentru plata salariilor in cazul multor profesori.
"La nivelul judetului Vrancea sunt doar 20 de unitati de invatamant care se mai incadreaza in buget pana la finalul anului. Asta inseamna ca in jur de 100 de unitati de invatamant nu mai au bani de salarii pentru lunile noiembrie si decembrie. Situatia se datoreaza acestui cost standard pe elev, care sta la baza constituirii bugetului fiecarei unitati de invatamant. Data de 14 noiembrie este o data neagra pentru noi, pentru ca in multe unitati de invatamant nu exista bani de salarii.
Aceasta situatie treneaza din perioada 2011, de cand a fost introdus acest cost standard si nu este doar in judetul Vrancea, ci la nivelul intregii tari. Nu am ajuns niciodata in situatia ca in luna noiembrie sa nu fie bugetele rectificate si banii necesari pentru salarii. Ne gandim cu groaza, pentru ca guvernul este interimar, ministrul Educatiei nici nu exista, nici nu stim exact cum sa punem problema, care necesita o rezolvare cat mai urgenta”, a declarat Constantin Ionescu, liderul SLI Vrancea.
Se solicita o rectificare bugetara la Ministerul Invatamantului
Potrivit calculelor, ar fi nevoie de aproximativ 30 de milioane de lei in plus, peste bugetul alocat initial. Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Vrancea a facut deja demersuri in acest sens si, dupa cum spune inspectorul general, acum asteapta aceasta rectificare.
"S-a facut catre minister un raport sintetic privind situatia managementului financiar a sistemului de invatamant in judetul Vrancea. Intr-adevar, asteptam o rectificare. Toti profesorii si-au primit salariile la ora actuala si nu cred ca ar fi probleme nici luna viitoare.
Ar fi probleme de o diferenta care este prognozata pentru jumatate din luna noiembrie si luna decembrie. Ca atare, am solicitat rectificare bugetara in valoare de aproximativ 30 de milioane de lei. Nu suntem numai noi, toate judetele sunt in aceeasi situatie”, a declarat Dorin Cristea, inspectorul general al ISJ Vrancea.
Citeste si:
Romanii isi platesc tot mai greu datoriile. Restantele in lei au crescut cu 1,2%