Masa de Paste, pe buget! Romanii sunt cu ochii dupa reduceri si au inceput sa aplice strategii de economisire. Tin de bani, ca sunt vremuri grele!
masa de pastesarbatori pascale 2025
Educatia financiara se simte in pregatirile de Paste! Un studiu recent arata ca romanii nostri au devenit prudenti, se uita atent la preturi, nu mai arunca cu banii, dar aplica si strategii de economisire. Totusi, nu sacrifica calitatea, ceea ce reprezina un lucru deosebit de bun, mai ales pentru sanatate!
Un studiu realizat de EY Romania in perioada martie-aprilie 2025 dezvaluie preferintele consumatorilor romani pentru cheltuielile legate de sarbatorile de Paste, o traditie centrala in cultura romaneasca, intr-un context marcat de inflatie ridicata si instabilitate economica. Sondajul evidentiaza accentul pus pe calitate, preturi avantajoase si strategii de economisire.
Cheltuieli pentru cadouri si masa festiva
-
Cadouri: 61% dintre respondenti asteapta reduceri pentru a cumpara cadouri de Paste, cu 41% urmarind atat oferte online, cat si in magazine si 35% concentrandu-se pe mediul online. 47% aloca pana la 400 lei, 37% intre 400 si 1.000 lei, iar 16% peste 1.000 lei. Doar 26% au economisit in prealabil pentru aceste cheltuieli.
-
Masa de Paste: 35% planuiesc sa cheltuiasca intre 300 si 500 lei, 26% intre 500 si 1.000 lei, iar 17% peste 1.000 lei. 22% aloca sub 300 lei.
-
Evolutia cumparaturilor de Paste fata de 2024: 45% estimeaza cheltuieli mai ridicate cu pana la 10 - 20%, in timp ce 10% estimeaza valori cu peste 30% mari. 22% anticipeaza cheltuieli similare sau mai mici.
Doar 15% dintre respondenti au achizitionat bilete de avion sau pachete turistice pentru Paste sau 1 Mai, reflectand constrangerile economice. 85% nu au planificat vacante. Pentru urmatoarele sase luni, 36% intentioneaza sa aloce intre 250 si 500 lei lunar pentru divertisment si relaxare, iar 38% intre 50 si 250 lei pentru sport.
La ce se uita romanii atunci cand isi fac cumparaturile?
Calitatea (98%) si pretul (97%) domina deciziile de achizitie, urmate de proximitatea magazinului si provenienta produselor. Livrarea la domiciliu, sustenabilitatea si brandul sunt mai putin importante. Pentru alegerea retailerilor, pretul este prioritar, urmat de proximitate si increderea in comerciant. La electrocasnice, recenziile sunt esentiale, iar la imbracaminte conteaza reducerile si usurinta returnarii.
Ce strategii pentru economisire aplica conationalii nostri?
Pentru a maximiza valoarea achizitiilor, respondentii aleg:
-
Reduceri (61%)
-
Comercianti cu profil discount (55%)
-
Marci mai ieftine, dar de calitate similara (47%)
-
Programe de fidelitate (40%)
-
Produse din piete si de la mici afaceri (37%)
Georgiana Iancu, Partener, liderul sectorului de Retail si Produse de Consum, EY Romania: „In 2025, romanii demonstreaza o abordare prudenta in pregatirea sarbatorilor de Paste, aproape toti respondentii punand calitatea si pretul pe primul plan, in timp ce maximizeaza valoarea prin reduceri si comercianti cu profil discount. Aceasta combinatie de traditie si pragmatism economic arata adaptabilitate in fata provocarilor financiare.”
Analiza mai arata ca 50% dintre respondenti vor continua sa cumpere alimente proaspete, 49% produse de ingrijire personala, 35% alimente procesate si 31% electrocasnice mari, chiar si la preturi mai ridicate. In schimb, pentru produsele neesentiale, precum imbracamintea sau articolele de lux, multi opteaza pentru alternative mai ieftine sau reduc achizitiile. In ceea ce priveste iesirile la restaurant, 45% declara ca vor reduce frecventa meselor in oras.
"Studiul EY Romania din 2025 dezvaluie un consumator mai prudent si orientat spre valoare comparativ cu 2024, reflectand presiuni economice accentuate.
In timp ce 61% dintre respondenti in 2025 au cautat reduceri pentru achizitiile de Paste, in crestere de la 51% in 2024, bugetele pentru cadouri s-au orientat spre intervale mai mici, cu 45% alocand pana la 400 lei pentru cadouri (fata de 27% sub 400 lei in 2024). In plus, 68% au incercat sa economiseasca mai mult in 2025 (fata de 62% in 2024), dar doar 54% si-au atins obiectivele financiare (in scadere fata de 60%), indicand o presiune financiara mai mare.
Calitatea si pretul sunt prioritati de top, pretul inregistrand o crestere semnificativa in importanta fata de aceeasi perioada a anului trecut, respectiv de la 80% la 97%. Un accent sporit este acordat si criteriilor privind proximitatea si provenienta produselor", noteaza specialistii.
„Aceste rezultate reflecta modul in care romanii pastreaza spiritul Pastelui, echilibrand provocarile economice cu alegeri strategice pentru calitate, reduceri si economii pentru un viitor mai sigur”, concluzioneaza Georgiana Iancu.
Sursa foto: freepik.com