Marea Britanie - prima economie importanta a lumii care si-a vaccinat jumatate dintre adulti
vaccin anticovidmarea britaniecriza vaccinurilor
Moment istoric pentru Marea Britanie. Sambata, ministrul britanic al Sanatatii, Matt Hancock, a anuntat ca in acest moment tara a reusit sa imunizeze jumatate din populatia adulta. Marea Britanie devine astfel prima economie importanta a lumii care atinge aceasta performanta.
Potrivit ministrului Matt Hancock, jumatate dintre adultii din Marea Britanie au primit cel putin prima doza din vaccinul anti-Covid-19.
"Vaccinul este o poveste de succes la nivel national si iesim din aceasta pandemie”, a spus Hancock.
Anuntul acestei performante vine la doar o zi dupa ce medicii in Regat au administrat 660.276 de vaccinuri, intr-o singura zi.
Vineri, si primul ministru al tarii, Boris Johnson, s-a imunizat prin vaccin. El a ales sa primeasca serul AstraZeneca, incercand astfel sa creasca increderea oamenilor in acest vaccin asupra caruia au planat suspiciuni privind efectele adverse,
mai multe state europene, care au si intrerupt vaccinarea, "ca masura de precautie".
De altfel, si OMS incurajeaza administrarea lui in continuare.
Cum continua Marea Britanie campania de vaccinare
Conform planurilor Guvernului britanic, pana la jumatatea lunii aprilie toti adultii de peste 50 de ani ar urma sa primeasca cel putin prima doza de vaccin. De asemenea, pana la sfarsitul lunii iulie, fiecare adult al tarii ar trebui sa fie vaccinat cu macar o doza.
Guvernul se pregateste, in acest context, sa aplice masuri de relaxare. Vor fi usurate restrictiile de blocare, magazinele, puburile si restaurantele pregatindu-se sa se redeschida luna viitoare.
Europa e departe de performanta din Regat
Prin comparatie, mai mult de 20% din populatia SUA a primit cel putin o doza si mai putin de o zecime din populatia UE a fost inoculata.
Situatia a starnit ingrijorari la varful institutiilor europene. Sefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, in calcul sa stopeze exporturile catre statele care nu fac parte din bloc si sa se asigure, mai intai, ca are suficiente doze pentru a inocula populatia europeana.
Va amintim ca Marea Britanie importa vaccinul Pfizer din Europa.
"Suntem in criza secolului si nu exclud nimic pentru moment, deoarece trebuie sa ne asiguram ca europenii sunt vaccinati cat mai curand posibil", a spus sefa CE.
"Este greu sa explicam cetatenilor nostri de ce vaccinurile produse in UE merg in alte tari care produc si vaccinuri, in timp ce aproape nu se mai intoarce nimic", a mai spus, miercuri, Ursula von der Leyen, presedinta Comisiei Europene.
"Vrem sa vedem reciprocitate si proportionalitate in exporturi, suntem pregatiti sa folosim orice instrument pentru a vedea acest rezultat. Ne vom asigura ca Europa isi va primi partea echitabila", a mai spus von der Leyen.