Mamele din Romania vor beneficia de 2.000 de euro de la stat, bani pentru trusoul bebelusului
trusou bebelusajutor mamenou nascutparinticopiifamilie
Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene a lansat in consultare publica un proiect de hotarare de guvern in baza caruia proaspetele mamici din Romania, care au posibilitati materiale reduse, sau se afla in anumite situatii vulnerabile, sa poata beneficia de un ajutor pentru a achizitiona cele necesare in primele zile de viata ale bebelusului.
Daca proiectul va intra in vigoare, mamele cu posibilitati economice modeste vor primi de la stat echivalentul a 2.000 de euro, in tichete sociale, pentru a achizitiona produse si alimente necesare bebelusului.
Banii necesari acestui proiect vor fi sustinuti din fonduri europene, prin Programul Operational Ajutorarea Persoanelor Defavorizate (POAD).
"In urma adoptarii Hotararii de Guvern, MIPE va fi in masura sa inceapa derularea proiectului, iar trusourile pentru nou nascuti vor ajunge la beneficiarii care au cea mai mare nevoie de acest sprijin. Ajutoarele vor fi distribuite utilizand mijloace electronice moderne si, cel mai important, vom utiliza un flux de lucru deja functional, cu rezultate foarte bune", a declarat Catalina Badoiu, secretar de stat, coordonator Directia Implementare POAD.
Cine va beneficia de ajutor?
Conform propunerii, exista mai multe categorii de proaspete mamici care, in primele trei luni de la nastere, vor beneficia de tichetele in baza carora sa poata asigura strictul necesar bebelusului. Beneficiare vor fi:
-
mamele carora le este stabilit, prin dispozitie scrisa a primarului, dreptul la un venit minim garantat acordat in baza Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat;
-
mamele din familiile beneficiare de alocatie pentru sustinerea familiei, acordata in baza Legii nr. 277/2010 privind alocatia pentru sustinerea familiei mamelor minore;
-
mamele care se afla in situatie de risc (exemplu: persoanele cu dizabilitati);
-
mamele aflate temporar in situatii critice de viata (victime ale calamitatilor, violentei domestice, persoane dependente, etc.) si/sau care se afla in situatii deosebite de vulnerabilitate (exemplu - fara locuinta);
-
mamele care nu detin acte de identitate si nu pot accede la drepturile civile.