Majestatea Sa Margareta se implica in cazul Caracal: Apel catre toti romanii
cazul caracaldiscriminare de gendrepturile femeilordrepturile femeiidrepturile omuluimajestatea sa margaretacustodele coroaneicasa regala a romaniei
Custodele Coroanei, Majestatea Sa Margareta, a transmis un mesaj cu privire la tragedia de la Caracal, care tine de cateva saptamani Romania sub o presiune uriasa, oamenii dorindu-si sa afle ce s-a intamplat cu cele doua adolescente disparute, despre care inculpatul Gheorghe Dinca afirma ca le-ar fi ucis. Majestatea Sa Margareta aduce in discutie o problema generalizata reprezentata de disparitii, de abuzuri si de discriminari de gen, aspecte ce nu fac cinste Romaniei, atrage atentia Custodele Coroanei, care precizeaza ca este implicata activ in promovarea drepturilor femeilor, in imbunatatirea sistemelor de educatie si in combaterea discrimnarilor de gen.
Majestatea Sa face un apel la societatea romaneasca si indeamna, in mesajul sau, ca prin gesturi simple, dar profunde, sa ajutam la consolidarea drepturilor femeilor, sa stopam abuzurile si sa privimfemeia de langa noi asa cum ne privim pe noi insine. Nu in ultimul rand, Majestatea Sa ne indeamna sa nu ramanem pasivi atunci cand suntem martorii abuzurilor facute asupra femeilor si sa intervenim, asa cum ne dicteaza constiinta.
Iata mesajul emotionant al Majestatii Sale Margareta:
”De cateva saptamani, suntem impreuna martori la tragedia tinerelor Alexandra Melencu si Luiza Macesanu. Gandurile si compasiunea noastra se indreapta catre familiile indurerate.
Tragedia lor nu este, din nefericire, unica. Zeci de mii de femei si fete din intreaga tara trec anual prin experiente pline de cruzime, atat acasa cat si in spatiul public, iar nenumarate altele se confrunta zilnic cu misoginismul si cu discriminarea pe baza de gen. Atunci cand semnaleaza abuzurile, multe dintre ele se lovesc de desconsiderarea victimei, cauzata atat de prejudecati, cat si de saracia din sistemul care ar trebui sa le ofere protectie si ajutor.
Ea nu face nicio cinste natiunii noastre. Suntem inca la primii pasi in combaterea ei, iar pentru reusita avem nevoie de consolidarea, in egala masura, a sistemului de protectie al statului si a structurilor societatii civile. Mai presus de toate, educatia, nu doar a tinerilor, ci si a adultilor, este absolut necesara, atat pentru constientizarea problemei, cat si pentru deprinderea metodelor de preventie si reactie la violenta din jurul nostru – nu doar sa putem observa, ci si sa luam atitudine.
Societatea Nationala de Cruce Rosie, pe care o conduc, alaturi de societatile-surori din intreaga lume, ofera ajutor si protectie victimelor violentelor prin proiecte specializate, prin programul universal de cautare a persoanelor disparute si transmiterea gratuita a mesajelor de Cruce Rosie (https://familylinks.icrc.org/). De asemenea, Fundatia Regala Margareta a Romaniei, prin Fondul Special pentru Copii, contribuie la educarea tinerilor defavorizati pentru a-si cunoaste drepturile si sustinerea scolarizarii lor, astfel incat sa nu cada prada abandonului scolar si saraciei.
Familia mea si cu mine avem si alte initiative care promoveaza drepturile femeilor si constientizarea problemelor cu care acestea se confrunta in tara noastra. In mod special, discriminarea pe baza de gen este puternic inradacinata in Romania, ca si, din nefericire, in multe alte tari ale lumii. Va invit pe fiecare sa va alaturati acestui demers prin gesturi simple, dar profunde: sa privim femeia de langa noi asa cum ne privim pe noi insine; sa reactionam atunci cand credem ca este victima unui abuz; sa intrebam atunci cand credem ca nu ii este bine.
Asa sa ne ajute Dumnezeu!”, este mesajul Majestatii Sale Custodele Coroanei Romane