Noua masura obliga beneficiarii muncilor prestate de zilieri sa plateasca contributia la pensie, in conditiile in care, pana la intrarea in vigoare a acestei prevederi, cei care foloseau zilieri datorau la stat numai impozit pe venitul acestora, iar CAS putea fi achitata optional de catre lucratorii sezonieri. Cu alte cuvinte, zilierii se puteau asigura optional, pe cont propriu, in sistemul public de pensii.
Ce prevede noua masura? Concret, firmele, persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale care folosesc zilieri trebuie sa achite CAS pentru acestia.
"Pentru veniturile realizate din activitatea prestata de zilieri se datoreaza contributia de asigurari sociale datorata bugetului asigurarilor sociale de stat, conform prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal (...), conferind zilierului calitatea de asigurat in sistemul public de pensii”, scrie in ordonanta de urgenta amintita.
Astfel, cei care angajeaza persoane "cu ziua", vor fi nevoiti sa scoata mai multi bani din buzunare, ceea ce ar putea incuraja si mai mult fenomenul muncii la negru, care e o practica la noi in tara, mai ales pe acest sector. Incepand cu veniturile aferente lunii mai, autoritatile oblija angajatorii sa efectueze calculul, declararea si plata CAS, care are o cota de 25%, care se aplica, incepand cu veniturile lunii mai 2019, remuneratiei brute a zilierilor.
De asemenea, obligatiile pentru angajatori nu se opresc aici. Pe langa plata CAS-ului, acestia vor trebui sa acopere cheltuielile medicale necesare zilierilor, in cazul accidentelor de munca si bolilor profesionale.
Pana la finalul anului va fi infiintat un Registru electronic de evidenta a zilierilor
Legislatia privind zilierii se va modifica radical pana la finele anului, cand autoritatile vor introduce un Registru electronic, care il va inlocui pe cel fizic.
In acest viitor registru, angajatorii vor inregistra, in ordine cronologica, toti zilierii cu care exercita activitati cu caracter ocazional. Angajatorii care vor folosi zilieri vor trebui sa infiinteze, sa completeze si sa transmita inregistrarile din registrul electronic, care va trebui sa poata fi parcurs la sediul beneficiarului si/sau la punctele de lucru. Transmiterea registrului va trebui sa se faca zilnic, inainte de inceperea activitatii, catre inspectoratul de munca.
"Pana la data de 20 decembrie 2019 se infiinteaza Registrul electronic de evidenta a zilierilor, ca singura modalitate de transmitere a datelor privind evidenta zilierilor. Sistemul informatic aferent Registrului electronic de evidenta a zilierilor se achizitioneaza de Inspectia Muncii, in conditiile legii”, scrie in OUG nr. 26/2019.
Va amintim ca Legea zilierilor prevede ca remuneratia „se acorda la sfarsitul fiecarei zile de lucru sau la sfarsitul saptamanii”. Nu in ultimul rand, zilierii pot presta maximum 90 de zile intr-un an calendaristic la acelasi beneficiar si cel mult 120 de zile de munca "cu ziua", in total, pe parcursul unui an calendaristic, indiferent de numarul de beneficiari, cu exceptia zilierilor care presteaza activitati in domeniul cresterii animalelor in sistem extensiv prin pasunatul sezonier al ovinelor, bovinelor, cabalinelor, activitati sezoniere in cadrul gradinilor botanice aflate in subordinea universitatilor acreditate, precum si in domeniul viticol. In cazul acestora, perioada poate ajunge la 180 de zile in decursul unui an calendaristic.