Lira sterlina se prabuseste din nou, pe fondul ingrijorarilor legate de Brexit
brexitdepreciere lirazona de liber schimbmarea britanietheresa may
Lira sterlina a scazut sub valoarea de 1.20 dolari, pentru prima data de la prabusirea din octombrie, cand Sunday Times a anuntat ca Theresa May pregateste o retragere din zona de liber schimb cu Uniunea Europeana, in schimbul libertatii de a limita imigratia si de a incheia acorduri comerciale cu alte tari, raporteaza Bloomberg.
Chiar daca lira si-ar reveni in Londra, se pare ca realitatea unui Brexit dur nu s-a simtit inca pe deplin”, a spus Sean Callow, strateg la Westpac Banking Corp din Sydney. ”Este dificil sa facem estimari pentru lira. Probabil ca in saptamanile care urmeaza va depasi minimul va scadea si mai mult”, a mai spus Callow.
Lira a scazut cu 1.6 puncte procentuale luni, atingand o valoarea de 1.1986 dolari, cel mai mic nivel inregistrat de la prabusirea din 7 octombrie, cand a atins pragul minim de 1.1841 dolari, cel mai redus nivel inregistrat din 1985 pana in prezent.
Cu doua zile inaintea unui discurs cheie in care prim-ministrul Theresa May va prezenta planurile guvernului pentru Brexit
Oficialii guvernamentali se asteata totusi ca discursul cheie, in care prim-ministrul Theresa May va prezenta planurile guvernului pentru Brexit sa produca o corecÅ£ie in piaÅ£a. Lira sterlina reusise sa recupereze o parte din pierderi cand Bloomberg a anunÅ£at ca premierul Theresa May face planuri pentru a reasigura investitorii, iar presedintele American Donald Trump a anuntat ca va oferi Marii Britanii un acord comercial ”corect”.
In acelasi context cu deprecierea lirei, ministrul finantelor, Philip Hammond, anunta duminica faptul ca Marea Britanie ar putea trece la un alt model economic si fiscal pentru a-si mentine competitivitatea, in eventualitatea in care britanicilor li se vor refuza accesul la piata libera.
“Ar trebui sa fim capabili sa gasim un acord care sa permita, pe baza de reciprocitate, accesul la pietele noastre respective fara integrarea politica pe care a implicat-o aderarea la UE”, a declarat Hammond, intr-un interviu pentru publicatia germana Welt am Sonntag.
Londra urmeaza sa lanseze pana la finalul lui 2017 un proces de negocieri, care ar urma sa dureze doi ani, cu Uniunea Europeana in vederea iesirii Marii Britanii din blocul comunitar.
Partenerii sai europeni au exclus insa inceperea oricaror negocieri inainte de invocarea articolului 50 al Tratatului de la Lisabona, care guverneaza modalitatea de iesire a unei tari membre din UE.