Liderul SUA, Barack Obama, vrea sa stie mai multe despre tehnicile de interogare ale CIA
barack obamaciacentre de detentiespionaj
Presedintele american, Barack Obama, a solicitat publicarea unui raport cu privire la practicile CIA de interogare. Acest raport este disputat de Agentia Centrala de Informatii, CIA si Senat.
Barack Obama a declarat ca acuzatiile de comportament inadecvat schimbate de CIA si Senat au fost trimise "autoritatilor potrivite pentru a le analiza".
Potrivit hngn.com, liderul SUA a aratat ca este important ca raportul sa fie facut public. Senatul a intocmit documentul in urma unei anchete cu privire la tehnicile de interogare CIA dupa atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001.
"Le cer sa completeze raportul si sa ni-l trimita pentru a-l declasifica, in asa fel incat poporul american sa poata intelege ce s-a petrecut in trecut. Si ca sa ne poata ajuta sa mergem inainte", a spus Obama.
Recent, senatoarea democrata de California, Dianne Feinstein, a acuzat CIA ca tine secrete documente privind tratamentul aplicat prizonierilor si incearca sa intimideze angajatii comitetului care investigheaza programul de detentie.
Senatoarea a acuzat CIA ca a facut disparute mai multe documente din calculatoarele angajatilor Comitetului senatorial pentru Serviciile de Informatii, care lucrau la raportul privind programul de detentie al agentiei.
Sursa citata anunta ca ancheta a demarat cu intrebari cu privire la torturarea suspectilor de terorism de catre CIA in timpul administratiei Bush, aplicate in centrele secrete de detentie. Senatorii americani au inceput in 2009 o ancheta despre aceste practici, insa raportul de 6.300 de pagini nu a fost niciodata facut public.
Potrivit hngn.com, disputa are ca tema principala intrebarea, daca CIA a impiedicat ancheta Senatului si daca Senatul a obtinut intr-un mod impropriu documentele spionilor americani.
La solicitarea anchetatorilor, CIA a trimis 6,2 milioane de pagini de documente neinventariate. Anchetatorii Senatului le-au accesat de pe computerele oferite de CIA, intr-un loc secret situat in nordul Virginiei.
Pe parcursul anchetei, investigatorii au descoperit ca sute de pagini pe care reusisera la un moment dat sa le acceseze au disparut in mod misterios.
Dupa ce Feinstein a protestat, CIA a promis sa nu mai sustraga documente sau sa se amestece in munca anchetatorilor.
Jurnalistii americani sustin ca printre documentele vazute de anchetatori se afla si unul extrem de important, "documentul Panetta", denumit asa dupa numele fostului sef CIA, Leon Panetta. In opinia lui Feinstein, "CIA a comis greseli semnificative". Nu se cunoaste faptul daca acest document marcat "strict secret" a fost dat investigatorilor in mod deliberat de o sursa sau lasat la indemana lor dintr-o eroare.
Potrivit sursei citate, la un moment dat, documentul a disparut din computerele folosite de anchetatori.