Liderii din Zona Euro au aprobat un imprumut de 8 MILIARDE DE EURO pentru GRECIA
liderizona euroimprumutgreciamoneda eurofinantare
Ministrii din Zona Euro au aruncat un "colac de salvare" statului grec, in speranta ca vor putea preveni haosul financiar care contamineaza Europa. Este aceasta ultima strigare in demersul disperat de salvare a monedei euro?
Intalnirea lunara a celor 17 state a fost dominata de incercarile de mentinere a Greciei la suprafata si s-a incercat identificarea unor surse de finantare pentru a "imbraca" intr-o haina cat mai frumoasa fondul european de intrajutorare financiara.
Decizia a survenit dupa trei zile in care Italia a fost infranta pe pietele obligatiunilor, pe masura ce investitorii au devenit tot mai ingrijorati in privinta sanselor tarii de a evita colapsul.
Pietele au crescut marti pentru a doua oara consecutiv, impulsionate de sperantele potrivit carora liderii vor gasi solutii salvatoare. Ministrii de finante au aprobat urmatoarea transa de imprumut pentru Grecia - in valoare de 8 miliarde de euro (10,7 miliarde de dolari).
Fara acest ajutor financiar, Grecia ar fi ramas falita inainte de Craciun, intrand in incapacitatea de plata a sectorului bugetar. Furnizarea de servicii publice ar fi fost sistata. Doi oficiali de la Bruxelles au dezvaluit hotararea liderilor europeni, sub protectia anonimatului, chiar in timpul desfasurarii importantului meeting.
Imprumutul face parte dintr-un ajutor de 110 miliarde euro (150 miliarde de dolari) oferit de tarile din Zona Euro si Fondul Monetar International, bani de care Grecia este dependenta inca din luna mai a anului 2010. Creditarea a survenit dupa ce statul grec a promis ca va mentine masurile de austeritate.
Cancelarul german Angela Merkel si-a reiterat sustinerea pentru modificarea reglementarilor economice din Europa, in vederea edificarii unei uniuni fiscale, care sa implice angajamente mai serioase, din partea tuturor statelor incadrate in Zona Euro.
Statele din Zona Euro au datorii enorme, care trebuie refinantate - 638 miliarde de euro (852 miliarde de dolari) in 2012; 40% din datorii trebuie refinantate in primele patru luni ale anului viitor, potrivit Barclays Capital.
Seful organizatiei exportatorilor din Germania a inaintat o solutie si mai radicala, in cadrul intalnirii la nivel inalt: "incurajarea" Greciei si Portugaliei sa iasa din Zona Euro. Economistii sunt sceptici in privinta sanselor noului imprumut acordat Greciei de a aduce o usoare relaxare financiara in Europa.
"Impactul marginal al acestor episoade de "stiri bune" trebuie limitat la maximum. Investitorii vor supraveghea in continuare cu atentie licitatiile de obligatiuni", a declarat Geoffrey Yu, analist in cadrul UBS.
(via |
AP)