Lege adoptata. Educatia financiara si educatia juridica se vor preda, obligatoriu, in scoli
educatie financiaraeducatie juridica
Actualizare: Presedintele Klaus Iohannis a promulgat, marti, Legea pentru modificarea Legii educa?iei na?ionale nr. 1/2011. Educatia financiara si educatia juridica devin materii obligatorii in scoli.
Stirea initiala:
Incepand de anul viitor, printre materiile obligatorii din scoli se vor introduce si doua noi discipline. Este vorba despre educatia financiara si educatia juridica. Aceasta masura este propusa in cadrul unui proiect de lege care a trecut luni de Parlamentul Romaniei. Atentie: masurile inca nu intra in vigoare. Trebuie ca legea sa fie promulgata mai intai de presedintele Klaus Iohannis, iar apoi publicata in Monitorul Oficial.
Potrivit Asociatiei Vedem Just, propunerea legislativa, depusa la inceputul anului in Parlament, urmarea modificarea Legii educatiei nationale nr. 1/2011. Initial, proiectul de lege propunea doar introducerea
educatiei antreprenoriale si financiare, iar Camera Deputatilor a adoptat-o in aceasta forma la 7 septembrie 2021. Un amendament privind educatia juridica a fost introdus in Comisia Senatului pentru Educatie, Tineret si Sport.
In prezent, 6.900 de elevi studiaza educatie juridica, ca materie optionala
Asociatia mai subliniaza ca educatia juridica se studiaza, in prezent, ca materie optionala in curriculum, la decizia scolii de 6.900 de elevi, din 122 unitati scolare situate in 33 de judete si este predata de catre 138 de profesori instruiti de Vedem Just.
"Asociatia Vedem Just, promotor al educatiei juridice in scoli, saluta introducerea acestui subiect in nucleul comun (...) Scopul acestui subiect este de a asigura raspunderea in randul tinerilor, de a creste intelegerea si apararea concreta a drepturilor omului, de a reduce delincventa juvenila si numarul victimelor minore, de a creste gradul de intelegere si acceptare a actelor normative, de a respecta autoritatea statului , pentru a aduce justitia mai aproape de cetateni", mai transmit reprezentantii Vedem Just.
De asemenea, Asociatia propune ca Ministerul Educatiei sa accepte oferta de parteneriat pentru componenta curriculumului educational, pentru a-l implementa in toata tara, incepand cu anul scolar urmator, si pune la dispozitia tuturor profesorilor mai multe resurse care pot fi utilizate cu succes in clasa.