Lampile UV nu trebuie folosite nici in scoli, nici acasa. Care sunt riscurile expunerii la radiatiile UV
lampi uvministerul sanatatii
Lampile UV nu trebuie folosite pentru dezinfectarea spatiilor din interiorul scolilor sau locuintei si nici la dezinfectia mainilor, atrage atentia Ministerul Sanatatii, intr-o informare transmisa pe 4 martie.
Expunerea la radiatiile UV poate fi extrem de daunatoare, spun specialistii. Radiatiile UV sunt cancerigene si exista riscul dezvoltarii de cancer de piele, dar si cataracta, conjuctivite sau alte reactii la nivelul ochilor.
Nu folositi lampile UV in incaperi in care sunt persoane. Nu le folositi pentru dezinfectia mainilor
Astfel, spun expertii, este contraindicat sa fie folosite in incaperi in care sunt persoane si este contraindicat sa fie folosite pentru dezinfectia mainilor, se arata intr-o postare pe pagina de Facebook a Ministrului Sanatatii.
Ozonul produs de lampile UV este daunator pentru caile respiratorii, fiind un puternic iritant, si poate produce crize de astm la persoanele astmatice, se mai arata in informare. Prin urmare, uzul casnic trebuie sa iasa si el din discutie!
Doar personalul abilitat si intruit trebuie sa faca uz de aceasta aparatura.
Specialistii sustin ca e important ca oamenii sa se protejeze impotriva infectiei cu noul coronavirus respectand recomandarile OMS privind igiena, distantarea fizica si sa aeriseasca corespunzator incaperile in care se afla.
"Lampile UV sunt, in esenta, becuri speciale pline cu vapori de mercur care, odata expusi unui curent electric, produc radiatie ultravioleta care distruge germenii direct, prin distrugerea ADN-ului si a ARN-ului acestora, si indirect, prin producerea de ozon", spune Ministerul.
In ceea ce priveste activitatea radiatiei UV fata de virusuri, mai multe studii au demonstrat ca aceasta poate distruge virusuri gripale, adenovirusuri, coronavirusuri etc., atat de pe suprafete, cat si din aer, atat prin alterarea materialului lor genetic, cat si prin alterarea proteinelor de suprafata, virusurile fiind astfel inactivate, mai spun expertii.