Kovesi, sefa EPPO, a dat ordin sa se faca perchezitii la niste functionari publici din Romania: ar fi furat 160.000 de euro din fonduri europene
laura codruta kovesieppoparhcetul europeancoruptie
Desi inlaturata de la sefia DNA, Laura Codruta Kovesi a fost votata sa conduca Parchetul European, o institutie a UE a carei misiune este de a ancheta marile fapte de corupte nu doar din Romania, asa cum facea in fruntea DNA, ci din intreaga comunitate europeana. Astazi, Kovesi si-a intrat pe deplin in atributii, dand startul unei anchete care ne arata inca o data cat de ample pot fi increngaturile si ilegalitatile acolo unde e vorba de sume mari de bani.
Fosta sefa DNA a intrat pe fir si a descoperit posibile fapte de coruptie cu fonduri UE chiar la noi in tara, motiv pentru care in aceste zile se fac perchezitii de amploare, pentru ca oamenii legii sa gaseasca dovezi ale faptului ca niste functionari publici si-ar fi insusit sume colosale de bani din fonduri europene.
Astfel, anchetatorii din subordinea lui Kovesi au transmis pe 18 aprilie ca efectueaza perchezitii ce vizeaza inclusiv unele institutii publice, din judetul Botosani, in cadrul unei anchete privind o frauda de 160.000 de euro care implica fonduri UE menite sa stimuleze capacitatea de angajare a tinerilor.
Conform unui comunicat transmis
G4media, perchezitiile au loc la locuintele unui functionar public, trei fosti functionari publici si ale altor sase persoane suspectate de implicare in activitatea infractionala, in sediul Agentiei Judetene de Ocupare a Fortei de Munca Botosani si la sediul celor cinci organizatii care au primit granturile.
Acuzatiile procurorilor
Se pare ca in perioada 2018 – 2021, suspectii au obtinut mai multe granturi legate de proiecte care ar fi urmat sa sprijine tinerii sa-si sporeasca posibilitatile de angajare, sa-si faca stagii de practica sau cursuri care sa-i ajute sa acceseze piata muncii. Granturile au fost toate finantate din Fondul Social European (FSE), iar suma totala obtinuta a fost de 160 000 de euro.
Ce atributii are Parchetul European, condus de fosta sefa DNA
Parchetul European este o institutie a Uniunii Europene creata pentru a investiga, urmari in justitie si aduce in fata instantei infractiuni care afecteaza interesele financiare ale Uniunii Europene. A fost instituit prin Regulamentul (UE) nr. 2017/1939 al Consiliului European din 2017.
Rolul si atributiile Parchetului European includ:
-
Investigarea infractiunilor impotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene: Acesta investigheaza si urmareste penal infractiuni precum frauda si coruptia care afecteaza bugetul UE si alte interese financiare ale Uniunii.
-
Coordonarea investigatiilor transfrontaliere: Parchetul European lucreaza in stransa colaborare cu autoritatile judiciare nationale din statele membre ale Uniunii Europene pentru a coordona investigatii transfrontaliere si pentru a asigura o aplicare eficienta a legii in cazurile care implica mai multe state membre.
-
Urmarirea penala in instantele nationale: Parchetul European poate initia si coordona urmarirea penala in instantele nationale ale statelor membre ale UE in cazurile care intra sub jurisditia sa.
-
Protejarea intereselor financiare ale Uniunii Europene: Scopul principal al Parchetului European este de a proteja bugetul UE si alte interese financiare ale Uniunii prin prevenirea si combaterea fraudei si coruptiei.
Foto: eppo.europa.eu