Kim Dotcom a fost dat in judecata de sase mari studiouri de film
megauploaddotcommegafisierecontinutcopyright
Sase din cele mai mari studiouri de film au dat in judecata Megaupload, precum si pe fondatorul site-ului, Kim Dotcom.
Studiourile sustin ca site-ul si administratorii sai "au facilitat, incurajat si profitat" de pe urma incalcarii drepturilor de autor.
Megaupload a fost unul din cele mai mari site-uri de file-sharing din lume, inainte sa fie inchis de autoritatile americane, in 2012; din cauza site-ului, studiourile au pierdut 500 milioane de dolari.
Dotcom neaga acuzatiile care i se aduc, spunand ca site-ul oferea un serviciu de stocare a fisierelor si nimic mai mult.
Steven Fabrizio, consilierul global general al MPAA, a declarat ca atunci cand Megaupload.com a fost inchis, in 2012, era cel mai mare site de piraterie din lume".
MPAA precizeaza ca Megaupload ii platea pe utilizatori pentru "incarcarea" de continut popular si astfel nu poate fi numit "serviciu de stocare a datelor".
"Megaupload a fost construit ca sistem de recompensare a celor care uploadeaza cele mai noi filme si seriale "furate"", a spus Fabrizio.
"Utilizatorii erau recompensati in functie de numarul de descarcari inregistrat de continutul lor (se plateau doar peste 10.000 de descarcari). Megaupload nu a fost un serviciu de stocare cloud, ci un hub ilegal de distributie a continutului original catre toti utilizatorii", a adaugat Fabrizio.
Totusi, Dotcom a precizat ca fisierele mai mari de 100 MB nu erau recompensate "in niciun fel".
"Hollywood sustine ca ii platim pe utilizatori ca sa incarce filme piratate. E stupid", spune Kim.
El incearca sa evite extradarea catre SUA, unde este acuzat de incalcarea "semnificativa" a copyright-ului.
Megaupload avea 150 milioane utilizatori inregistrati, inainte sa fie inchis. La un moment dat, a fost al 13-lea cel mai vizitat site din lume.
In ianuarie 2013, la un an de la inchiderea MegaUpload, Dotcom a infiintat Mega, care le permite utilizatorilor sa gazduiasca/ partajeze fisiere de mari dimensiuni pe internet, scrie BBC.