Jean Claude Juncker, CE: Urmarim cu foarte mare ingrijorare evolutiile recente din Romania
comisie europeanaraport mcvcoruptieordonantajean claude-juncker
Presedintele Comisiei Europene Jean Claude-Juncker si prim-vicepresedintele Frans Timmermans si-au declarat, miercuri, ingrijorarea cu privire la ultimele evenimente din Romania. Liderul european a avertizat ca "lupta impotriva coruptiei trebuie sa avanseze, nu sa fie subminata. Urmarim cu foarte mare ingrijorare evoluţiile recente din Romania".
Oficialii europeni au mai subliniat faptul ca "ireversibilitatea progreselor realizate in lupta impotriva coruptiei este esentiala pentru a permite Comisiei Europene sa ia in considerare eliminarea treptata a monitorizarii Romaniei in cadrul mecanismului de cooperare si verificare (MCV)."
Raportul MCV publicat saptamana trecuta a inregistrat un progres al sistemului juridic din Romania, insa evenimentele recente pot avea efecte negative asupra evaluarilor viitoare, au mai punctat conducatorii europeni.
“Raportul Comisiei privind Mecanismului de cooperare si de verificare (MCV) publicat saptamana trecuta, a salutat bilantul pozitiv realizat de catre procurorii si judecatorii din Romania in abordarea coruptiei la nivel inalt. Totodata a precizat ca orice alte masuri care submineaza acest progres, sau au ca efect slabirea sau restrangerea domeniul de aplicare al coruptiei ca infractiune va avea impact asupra evaluarilor viitoare.
In acest context Comisia Europeana atrage atenţia asupra posibilelor regrese si va examina in detaliu ordonantele de urgenta privind Codul penal si Legea cu privire la gratieri," sustin reprezentantii Comisiei Europene.
Cabinetul Grindeanu a aprobat marti seara o ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea Codului penal si Codului de procedura penala.
“Este vorba de OUG pentru modificarea si completarea Legii 296 Cod penal si a Legii 135 Cod de procedura penala. Practic, prin aceasta ordonanta de urgenta, (...) am pus in concordanta deciziile Curtii Constitutionale care (...) trebuiau sa fie implementate fie de catre Guvern, fie de catre Parlament”, a anuntat ministrul Justitiei, Florin Iordache.
Tot in sedinta de marti Guvernul a adoptat si un proiect de lege privind gratierea unor pedepse si a unor masuri educative privative de libertate.
Prin ordonanta de urgenta, fapta de abuz in serviciu cu paguba sub 200.000 lei nu mai este infractiune. Nu mai este infractiune nici neglijenta in serviciu, indiferent de paguba produsa. Denuntul trebuie depus in 6 luni.