Inundatiile din ultimele zile au facut prapad in judetul Galati, casele a mii de oameni fiind distruse de ape. Acelasi lucru s-a intamplat si in judetul Vaslui, autoritatile de acolo transmitand ca asemenea inundatii apar numai o data la 100-120 de ani. Lucrurile stau cu atat mai rau cu cat marea majoritate a celor care si-au pierdut casele din cauza inundatiilor nu au niciun fel de asigurare impotriva dezastrelor, ceea ce inseamna ca nu isi pot recupera nimic din ceea ce au pierdut.
Potrivit datelor furnizate de Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID), judetul Galati are un grad de acoperire prin asigurare impotriva dezastrelor de numai 20%. Situatia este si mai grava in Vaslui, acolo unde gradul de acoperire prin asigurare este de doar 12%. Lucrurile nu stau prea bine nici la nivel national, numai 23% din locuinte fiind asigurate impotriva dezastrelor naturale.
“Judetul Galati are un grad de acoperire prin asigurare de 20% iar Vasluiul are 12% deci gradele de acoperire sunt foarte mici si sunt sub media nationala, media nationala fiind 23%. Partea mult mai grava este ca in mediul rural, de obicei, acoperirile prin asigurare sunt la jumatate. Daca ne uitam, de exemplu, la localitatile afectate din Galati si Vaslui o sa vedem ca avem grade de acoperire intre 7% si 8%“, a declarat Cosmis Tudor, director general adjunct in cadrul PAID.
“Avand in vedere ca in media s-au vehiculat cifre cu sursa oficiala DSU sau Ministerul Mediului si anume 5.400-5.500 de locuinte avariate, la gradul nostru de cuprindere ne asteptam ca maximum 1.500 de dosare de daune sa fie de plata”, a mai adaugat el.
Cosmin Tudor le-a dat o veste buna celor care au polite de asigurare impotriva dezastrelor naturale, precizand ca PAID va plati foarte repede toate despagubirile, in curs de numai cateva zile. “Sunt deja societatile de asigurare, partenere cu PAID, care distribuie aceasta polita si care fac constatarile. Deja au plecat cu echipe catre zonele avariate”, a spus reprezentantul PAID. Potrivit declaratiilor, acolo unde sunt actele in regula, in doua sau trei zile de la primirea tuturor documentelor se va face plata.
In ceea ce priveste dezastrele majore, Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID) dispune de cel mai mare program de reasigurare din Europa Centrala si de Est, cu o valoare de 1,3 miliarde de euro. Acest program are rolul de a sprijini reconstructia locuintelor asigurate impotriva celor trei riscuri principale: cutremur, alunecari de teren si inundatii.
Conform Legii 260/2008, toate locuintele din Romania trebuie sa fie asigurate impotriva dezastrelor naturale. Prima anuala pentru aceasta asigurare este de 130 de lei pentru locuintele construite din materiale durabile si de 50 de lei pentru cele construite din chirpici sau paianta. Suma maxima acoperita de polita PAD este de 100.000 de lei pentru locuintele din prima categorie si de 50.000 de lei pentru cele din a doua categorie.
PAID administreaza acest sistem de asigurare obligatorie, care protejeaza locuintele impotriva riscurilor majore specifice Romaniei: cutremure, inundatii si alunecari de teren.
Citeste si: Top 10 sfaturi de amenajare ieftina pe care nu le stiai
Sursa foto: freepik.com
Ultimele NOUTATI
Ne-ar placea ca Romania sa fie reprezentata de Calin Georgescu pe plan international?
Cum sa faci cozonaci pufosi de fiecare data secretul pe care bunica nu ti l-a spus
De ce nu trebuie sa-ti fie frica de un credit de nevoi personale. Ghid pentru incepatori
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212
Nivelul normelor anuale de venit corespunzatoare unei camere de inchiriat pentru anul 2025
Te-ar putea interesa si