Indonezia: O cafenea cu tematica nazista a starnit indignarea globala
nazismhitlerindoneziaevreiholocaustmein kampf
Dintr-o pictura agatata pe un perete rosu ca sangele, criminalul Adolf Hitler ii vegheaza pe tinerii care mananca snitele si beau bere germana, intr-o cafenea indoneziana cu tematica nazista.
The SoldatenKaffee (Cafeneaua Soldatilor) a fost deschisa in orasul Bandung in 2011, purtand numele unui local popular in randul soldatilor din Germania si Parisul ocupat, in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.
Mai ciudati decat mastile de gaze si steagurile naziste din local sunt cei doi ani de tacere care au urmat dupa deschiderea cafenelei.
Nimeni nu s-a simtit ofensat de chelnerii si invitatii imbracati in soldati nazisti - Holocaustul nu este foarte cunoscut in Indonezia, caminul celei mai mari populatii musulmane din lume, unde comunitatea evreiasca numara in jur de... 20 de persoane.
Un raport despre SoldatenKaffee publicat de ziarul in limba engleza Jakarta Globe a atras criticile cititorilor, care l-au sfatuit pe primarul Bandung-ului, Ayi Vivananda, sa discute cu proprietarul cafenelei naziste.
Creatorul si proprietarul cafenelei, Henry Mulyana, a spus ca nu doreste sa reinvie amintirile dureroase ale Holocaustului si nu este surprins ca si-a cladit o imagine negativa.
"Nu il idolatrizez pe Hitler, imi plac foarte mult uniformele si accesoriile militare", a declarat Mulyana, un crestin pasionat de armele airsoft, pentru AFP.
Colectia sa cuprinde cateva canistre de apa, o baioneta, un binoclu si o lanterna, toate aceste obiecte fiind achizitionate online.
"Cele cu insemnele naziste valoreaza cel mai mult", a spus proprietarul controversatei cafenele. "Noi traim in Indonezia si indonezienii nu au fost ucisi in timpul Holocaustului, astfel inca NU NE PASA", a declarat angajatul unei mine, Arya Setya, care serveste masa alaturi de prietena sa, in localul cu pricina.
Aceasta cafenea a starnit insa critici din partea comunitatilor de evrei din alte parti ale lumii. "Simon Wiesenthal Center discuta cu diplomatii indonezieni pentru a-si exprima, in numele celor 400.000 de membri si victime ale Holocaustului nazist, dezgustul si indignarea fata de cafeneaua respectiva", a declarat rabinul Abraham Cooper, din cadrul grupului care militeaza pentru drepturile omului, situat in Los Angeles.
"Vrem sa se adopte masuri pentru inchiderea acestui local, care aniverseaza ideologia genocidului, care denigreaza oamenii de orice rasa", a scris Cooper.
Sub incidenta legii indoneziene, cei care promoveaza ura rasiala pot petrece pana la cinci ani dupa gratii. Numai ca multi nu respecta aceste prevederi si in anii recenti, grupurile musulmane au demarat atacuri violente asupra minoritatilor religioase, fara sa primeasca vreo pedeapsa.
Mulyana a spus ca localul atrage si oaspeti occidentali, precum germanii - unul dintre ei s-a fotografiat cu un tricou nazist alaturi de alti indonezieni, care purtau aceleasi insemne, si a postat imaginea pe pagina sa de Facebook.
Mulyana doreste sa deschida un local si mai mare in Bali, pentru a atrage turisti. "O sa aiba si tablouri cu Hitler, Winston Churcill si obiecte ale soldatilor americani si japonezi din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial", a spus antreprenorul.
Totusi, la cateva zile distanta de interviul oferit celor de la AFP, Mulyana a decis sa inchida temporar cafeneaua, fara sa ofere alte detalii. Asiaticii sunt insensibili fata de Holocaust. In 2006, un restaurator indian a indignat comunitatea evreiasca locala de mici dimensiuni prin prezentarea lucrarii "Hitler's Cross". El a schimbat apoi numele "operei". De asemenea, cartea interzisa a lui Hitler, "Mein Kampf", circula nestingherita in Asia.