Inceputul de an scolar, umbrit de austeritate: parintii nu-si mai permit sa cumpere haine noi pentru copii
noul an scolarparintieleviinvatamanteducatie
Scumpirile in cascada din ultima perioada au deteriorat puterea de cumparare a romanilor, iar acest lucru se reflecta inclusiv in comportamentul de consum pe care parintii il au in prag de an scolar. Daca in anii anteriori cei mai multi parinti achizitionau hainute noi pentru micii scolari, acum doar 1 din 3 parinti mai face astfel de cumparaturi.
Pregatirile pentru inceperea anului scolar 2022-2023 sunt pe ultima suta de metri, iar parintii fac eforturi pentru a asigura copiilor conditiile minime pentru inceperea scolii. Romanii au cheltuit in medie 540 lei pentru fiecare copil cu pregatirile pentru inceperea scolii, rezulta dintr-un sondaj realizat de CEC Bank in parteneriat cu comparatorul bancar FinZoom.ro.
Conform datelor obtinute in cadrul sondajului, cei mai multi dintre respondenti (33,23%) au alocat bugete intre 300 si 500 de lei, 31,2% au alocat intre 500 si 1 000 de lei, iar la polul opus doar 8,11% au declarat ca au alocat peste 1.000 lei.
La intrebarea daca bugetul alocat pentru cumparaturile de scoala se va reduce sau va creste, 47,74% dintre respondenti au declarat ca bugetul va creste cu circa 30% si doar 12,17% au mentionat ca va fi similar cu anul trecut.
Salariul din luna curenta este principala sursa de finantare pentru 47,1% dintre romani. Doar 24,5% strang bani din timp, iar peste 11% vor cumpara cele necesare pentru inceputul scolii pe datorie (de la prieteni/card de credit). Meditatiile reprezinta o alta categorie importanta de cheltuieli. 1 din 3 romani declara ca apeleaza la acest sistem, iar cel mai frecvent, apeleaza la meditatii la matematica (42,2%) si limba romana (28,05%).
Principalele tipuri de cheltuieli sunt cele cu rechizitele. Cei mai multi respondenti aloca intre 300 si 500 lei pentru rechizite. Pe locul secund, imbracamintea si incaltamintea ocupa un procent de 34,82% din bugetul alocat, urmat de manuale si caiete speciale (21,79%).
Doar 1 din 3 parinti isi vor trimite copiii la scoala cu haine si incaltaminte noi
1 din 2 copii nu va avea parte de un ghiozdan nou odata cu inceputul anului scolar. La polul opus, doar 3,6% dintre copii isi cumpara mai multe ghiozdane noi in timpul anului, fiind considerat un accesoriu de moda.
Mall-urile si supermarketurile raman in continuare destinatia preferata pentru cumparaturi - fiind mentionate de 43,1% dintre romani, urmate de magazinele specializate (22%) si librarii (21%). Doar 14% dintre respondenti prefera varianta online pentru cumparaturile de scoala.
Aproape toti respondentii spun ca copiii lor folosesc tehnologia pentru scoala. In acest sens, ecranele devin indispensabile in procesul educational. Romanii declara ca smartphone-urile sunt pe primul loc (34,67%), urmate de tablete (29,7%), laptop (25,5%) si doar 10% - desktop, acesta avant tendinta sa devina un instrument foarte putin utilizat.
"Aproape toti respondentii spun ca copiii lor folosesc tehnologia pentru scoala. In acest sens, ecranele devin indispensabile in procesul educational. Romanii declara ca smartphone-urile sunt pe primul loc (34,67%), urmate de tablete (29,7%), laptop (25,5%) si doar 10% - desktop, acesta avant tendinta sa devina un instrument foarte putin utilizat", mai transmit reprezentantii institutiei bancare.
Foto: freepik.com