Cei mai buni sudori, soferi de camion, electricieni, mineri si zidari din Rusia vor fi premiati in urma unui concurs cnational care ar urma sa replieze, potrivit unei propuneri a lui Vladimir Putin, un sistem practicat pe vremea URSS.
„Au fost stabilite cinci categorii: cel mai bun sudor, cel mai bun zidar, cel mai bun miner, cel mai bun electrician ÅŸi cel mai bun sofer de camion”, a declarat Vladimir Putin, potrivit Mediafax. „Castigatorii vor primi cate 300.000 de ruble (7.700 de euro), cei clasati pe locul doi - 200.000 de ruble (5.150 de euro), iar cei de pe locul al treilea - 100.000 de ruble (2.580 de euro)", a adaugat Putin.
Ministrul Sanatatii si Dezvoltarii Sociale, Tatiana Golikova, i-a impartasit lui Putin entuziasmul muncitorilor si sindicalistilor fata de aceasta initiativa.
Cati rusi poarta bratara de aur
Dupa primul trimestru din 2009, aproximativ 8 milioane de rusi nu aveau un loc de munca. Rapoartele lunare ale Biroului national de statistici din Rusia referitoare la rata somajului s-au transformat, pe parcursul acelui an, in rapoarte trimestriale, iar datele au inceput sa apara in presa, in acea perioada, de multe ori citand surse sub acoperirea anonimatului.
Cea mai mica rata a somajului in Rusia a fost inregistrata in mai 2008 (5,4%), iar cea mai ridicata – in februarie 1999 (14,6%).
In luna februarie 2012, trei ani mai tarziu de la acel nivel istoric, rata somajului a ajuns in Rusia la 6,5%. Banca Mondiala i-a cerut recent Rusiei disciplina bugetara, amintindu-i ca trebuie sa se pregateasca de urmatoarea criza, potrivit Vedomosti, citat de Epochtimes-romania.ro. Minimum necesar este sa reduca dependenta bugetului de petrodolari. Chiar dacă PIB-ul tarii a depasit nivelul anterior crizei, rezervele Bancii Centrale cresc, iar dupa indicele bunastarii populatiei, tinand cont de inflatie si de rata somajului, Rusia intrece multe state europene, cea mai mare parte a succeselor este legata de pretul ridicat al petrolului, ceea ce inseamna ca economia devine tot mai dependenta de acesta.