In unele zone din tara e haos inainte de noul an scolar. Klaus Iohannis: Mai exista si exceptii, mai exista si chestiuni nerezolvate, dar ele pot fi rezolvate
redeschiderea scolilornoul an scolarklaus iohannis
In cadrul conferintei de presa de miercuri, presedintele Klaus Iohannis a raspus intrebarilor jurnalistilor pe diverse teme, printre care si redeschiderea scolilor si inceperea noului an scolar.
Presedintele a fost intrebat cum vede faptul ca in unele localitati din tara e un adevarat haos inainte de inceperea scolii, administratia nu e pregatita, iar directorii scolilor nu stiu ce au de facut.
Seful statului a admis faptul ca exista si astfel de situatii si ca in fiecare an ne izbim de situatii de acest tip, insa ele pot fi rezolvate si nu caracterizeaza intreaga tara, ele fiind cazuri izolate.
Jurnalist: Domnule Presedinte, ati multumit celor care s-au implicat in actiunile pentru deschiderea scolii. Exista insa multe semnale din tara, de la profesori, de la parinti, in legatura cu situatii mai degraba confuze, in multe localitati. De exemplu, pe lista localitatilor care intra pe scenariul rosu sunt comune in care primarii spun ca nu exista nici macar semnal la internet, copiii nu au tablete, deci e aproape imposibil ca scoala sa se desfasoare acolo exclusiv online. Pe de alta parte, in orase sunt parinti care ezita sa isi trimita cu copiii la scoala, chiar daca acele localitati ar fi pe scenariul verde. In aceste conditii, dumneavoastra, ca sef al statului si ca profesor, ce nota ati da autoritatilor care au fost implicate in acest proces, nu doar Ministerului, ci si autoritatilor locale?
Raspunsul presedintelui: ''Este cam neobisnuit sa se dea note inainte sa inceapa scoala, asa ca ma abtin la acest capitol. Insa, dati-mi voie sa va spun un pic la modul mai general despre ce vorbim aici. Este firesc ca ne indreptam atentia si asupra exceptiilor, acolo unde lucrurile nu functioneaza.
Dar, dati-mi voie sa va spun ca in mii si mii de scoli din Romania directorii, profesorii, consiliile de administratie, autoritatile locale au lucrat si au rezolvat problemele. Marea, marea majoritate a copiilor vor merge la scoala, lucrurile vor fi pregatite si vor functiona. Sigur, regretabil, ca in fiecare an - fiindca inca nu suntem acolo unde dorim sa ajungem, poate dupa ce implementam „Romania Educata” - mai exista si exceptii, mai exista si chestiuni nerezolvate, dar ele pot fi rezolvate si am constatat o implicare exemplara, nu numai la autoritatile centrale, ci si la autoritatile locale.
Poate faptul ca incepe scoala in campanie nici nu este asa rau. Fiecare primar, evident, are ambitia sa arate ca poate sa rezolve si problemele scolii, ceea ce este foarte bine. Sunt convins ca, si pentru aceste exceptii, unde problemele inca nu sunt rezolvate, din pacate, se vor gasi solutii in zilele urmatoare. Se vor implica si autoritatile centrale, acolo unde se poate, fiindca nu este posibil - si asta am spus-o din capul locului - nu este posibil ca de aici, din Capitala, sa se rezolve problemele fiecarei scoli din fiecare comunitate. Problemele se rezolva cel mai bine acolo unde apar si sunt convins ca solutii se vor gasi'', a spus seful statului.
Pot aceste exceptii sa vulnerabilizeze si mai tare elevii deja vulnerabili?
In continuare, presedintele a fost intrebat daca nu crede ca exista riscul ca aceste exceptii sa vulnerabilizeze si mai tare niste categorii de copii care erau deja vulnerabili.
''Intotdeauna exista categorii vulnerabile si este treaba Guvernului si a autoritatilor locale sa se ocupe de ele, si se vor ocupa. Eu sunt convins ca nu toate problemele sunt inca rezolvate, dar am convingerea ca lumea se va implica si va gasi repede solutii. Si acolo unde apar probleme importante, sunt convins ca inclusiv Guvernul se va implica pentru solutionarea lor si, in acest sens, am avut chiar mai multe discutii cu cei responsabili din Guvern'', a spus seful statului.