In SUA un judecator a decis ca interceptarile telefonice sunt legale
interceptarisuasnowden
Programul de supraveghere a telefoanelor este ilegal, a estimat vineri, un judecator new-yorkez, avizul sau contrazicandu-l pe cel dat de un magistrat din Washington, care in urma cu doar zece zile, a caracterizat programul guvernului american drept o „manevra cvasi-orwelliana”, cu referire la scrierile cunoscutului autor britanic George Orwell, care a luptat ca voluntar in Razboiul Civil din Spania de partea comunistilor.
Aceste doua avize, date la distanta scurta unul de altul, creeaza posibilitatea ca un aviz definitiv cu privire la legalitatea programului Agentiei Nationale de Securitate americane (NSA) sa fie dat de Curtea Suprema de Justitie a Statelor Unite.
Judecatorul William Paulet apreciaza ca motivul colectarii de date din convorbirile telefonice reprezinta “raspunsul guvernului” la amenintarile permanente lansate de organizatia terorista Al-Qaida, responsabila pentru atentatele de la 11 septembrie 2001. Magistratul a fost chemat sa se pronunte in aceasta speta de catre Asociatia de Aparare a Libertatilor Civile din Statele Unite, care a atacat administratia Obama, acuzand-o ca foloseste un program ilegal de interceptare.
In comunicatul inaintat presei dupa aflarea deciziei, asociatia apreciaza ca este “extrem de dezamagita” si ca decizia “minimizeaza implicatiile pe care le are supravegherea statului asupra persoanelor private”. De altfel, asociatia a anuntat ca va face apel la decizia judecatorului Paulet.
Programul de supraveghere a datelor personale a fost relevat de catre consultantul NSA Edward Snowden in urma cu sase luni si a suscitat o intreaga polemica cu privire la legalitatea acestui demers al administratiei americane. Desi incalca flagrant cel de-al patrulea amendament al Constitutiei americane, programul a fost caracterizat de judecatorul William Paulet ca fiind in limitele legii “neexistand nicio dovada ca guvernul sa fi utilizat datele colectate masiv in alt scop decat cel al prevenirii si anchetarii de acte teroriste”.
La 16 decembrie insa, un alt judecator american, Richard Leon din Washington, a caracterizat programul guvernului american ca fiind „cvasi-orwellian” si menit sa aduca „atingere vietii private”. Judecatorul a pus la indoiala constitutionalitatea folosirii programului, sustinand ca „atenteaza la valorile sustinute de cel de-al patrulea amendament al Constitutiei”.
Deciziile contradictorii ale celor doi judecatori vor obliga Curtea Suprema a Statelor Unite ale Americii sa se pronunte, este de parere Stephen Vladeck, profesor de drept la American University din Washington. „Sigur, decizia de vineri ajuta guvernul american, iar curtile de apel nu vor rezolva mare lucru. De aceea cred ca guvernul va solicita pozitia Curtii Supreme, care va avea ultimul cuvant”, a declarat Vladeck corespondentului AFP la Washington.