In 2018 primim salariu sau venim cu bani de acasa?
og 4/2017contributii socialeangajatorcontributie pensiisalarii
Prin OG nr. 4/2017 s-a introdus in sarcina angajatorului obligatia de a plati contributia la pensii si contributia la sistemul de asigurari sociale de sanatate, la o baza de calcul egala cu salariul de baza minim brut pe tara, in cazul in care castigul lunar brut realizat in baza unui contract individual de munca cu norma intreaga sau cu timp partial este sub nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata aprobat prin hotarare a Guvernului, cu anumite exceptii expres prevazute.
De la data de 1 ianuarie 2018 prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 79/2017 contributiile sociale sunt transferate de la angajator la salariat. Chiar daca de la aceasta data se vor transfera contributiile de la angajator la angajat se mentine masura introdusa prin OG 4/2017 astfel ca, incepand cu 01 ianuarie 2018 se instituie in sarcina salariatilor obligatia de a plati contributia la pensii si contributia la sistemul de asigurari sociale de sanatate la o baza de calcul egala cu salariul de baza minim brut pe tara chiar daca venitul brut al salariatului se situeaza sub acest nivel.
Asadar, potrivit OUG nr. 79/2017, salariatii cu timp partial, care nu se incadreaza la exceptii, vor datora contributii sociale la salariul de baza minim brut pe tara chiar daca veniturile brute lunare se situeaza sub acest nivel. Astfel, se va ajunge la situatii in care salariati cu timp partial vor ajunge sa contribuie mai mult decat primesc ca plata a muncii lor. Astfel, daca in anul 2018, se va majora salariul de baza minim brut pe tara la 1900 lei, un salariat cu timp partial cu un salariu brut de 665 lei va avea un salariu net de 0 lei. Daca salariul brut este sub 665 lei, salariatul va trebui sa aduca angajatorului bani pentru
plata contributiilor datorate.
Spre exemplu, d-na D.M, menajera, nu obtine venituri si este in cautarea unui loc de munca.In luna decembrie 2017 negociaza cu o persoana fizica incheierea unui contract de munca cu 10 ore/saptamana, 40 ore/luna pentru suma de 600 lei brut.Acesta este singurul venit din luna ianuarie 2018 . Pentru aceste venituri, in luna ianuarie 2018 D.M. va datora contributii sociale in valoare de 665 lei. Astfel, ea va trebui sa munceasca 40 de ore in luna ianuarie fara sa primeasca niciun venit si sa aduca angajatorului diferenta de 65 lei. Daca ar plati contributiile la nivelul venitului efectiv realizat aceasta ar trebui sa plateasca statului 210 lei si ar ramane cu un venit net de 390 lei.
Dupa cum reiese din nota de fundamentare a OG 4/2017, prin introducerea acestor masuri fiscale prin care sa se asigurare plata de catre angajator a contributiei pentru pensii si sanatate la nivelul salariului minim pentru toti salariatii, inclusiv pentru cei cu timp partial de lucru, Guvernul urmareste protejarea acestor categorii de salariati prin prisma drepturilor de pensii si de ocrotire a sanatatii si descurajarea angajatorilor, care in incercarea de a reduce sarcina fiscala, incheie contracte de munca cu timp partial in situatii in care activitatea desfasurata ar presupune un program normal de munca.
Desigur, nu contestam ca exista astfel de situatii in care angajatorii incheie contracte de munca cu timp partial in situatii in care activitatea desfasurata efectiv este cea aferenta unui program normal de munca. Insa cum vor fi protejati acesti salariati de la 01 ianuarie 2018 cand contributiile sociale vor fi in sarcina lor? Cum ramane cu acele persoane fizice care chiar obtin venituri sub salariu minim brut pe tara, pentru ca nu gasesc un loc de munca cu norma intreaga?
Detalii despre plata contributiilor gasiti aici.