Hrana la nivel global e pusa in pericol: razboiul din Ucraina poate naste o criza alimentara crunta pentru omenire
razboi ucrainacriza alimentara
Implicatiile economice ale razboiului declansat de Rusia in Ucraina pot fi dintre cele mai grave, avertizeaza specialistii, convinsi de faptul ca efectele negative nu vor fi resimtite doar de cetatenii celor doua state implicate in conflict, ci de intreaga omenire, dat fiind faptul ca Rusia si Ucraina sunt doi jucatori-cheie pe anumite piete de marfuri vitale, cum ar fi cele alimentare.
Tot mai multe voci din industria alimentara trag semnalul de alarma si spun ca exista riscul izbucnirii unei crize alimentare.
O astfel de voce este, de exemplu, cea a lui Svein Tore Holsether, seful Yarei, una dintre cele mai mari companii de ingrasaminte din lume.
Compania cu sediul in Norvegia nu este direct afectata de sanctiunile impotriva Rusiei, dar trebuie sa faca fata consecintelor. Incercarea de a asigura livrarile a devenit mai dificila din cauza perturbarilor din industria de transport maritim, insa exista probleme pe mai multe paliere.
Seful companiei e de parere ca razboiul din Ucraina va produce un soc asupra ofertei globale si costului alimentelor. Situatia era grava chiar si inainte de izbucnirea conflictului militar. Preturile ingrasamintelor crescusera exponential, ca urmare a scumpirilor de pe pietele energetice. Acum, insa, premisele sunt mult mai ingrijoratoare.
"Am fost deja intr-o situatie dificila inainte de razboi... iar acum este o intrerupere suplimentara a lanturilor de aprovizionare", spune seful Yarei, a carui companie opereaza in peste 60 de tari.
Din pacate, Rusia si Ucraina sunt doi jucatori vitali in agricultura si alimente
Rusia si Ucraina sunt unii dintre cei mai mari producatori in agricultura si alimente la nivel global.
Rusia produce, de asemenea, cantitati enorme de nutrienti, cum ar fi potasiu si fosfat - ingrediente cheie in ingrasaminte, care permit plantelor si culturilor sa creasca.
"Jumatate din populatia lumii primeste hrana ca urmare a ingrasamintelor... si daca acestea sunt eliminate din camp pentru unele culturi, [randamentul] va scadea cu 50%", a spus Holsether.
Te-ar putea interesa si: Bursa, pe intelesul tuturor: ce sa faci atunci cand scade
Acesta mai sustine, pentru BBC, ca nu-si pune problema in sensul in care "ar putea izbunci o criza alimentara", ci se gandeste la "cat de mare va fi" acea criza, fiind convins ca acesta este un scenariu iminent deja, in conditiile actuale.
Mai mult decat atat, compania spune ca acestea nu sunt singurele "daune" provocate de conflictul militar. Compania a avut de suferit inclusiv dupa ce o racheta a lovit biroul lui Yara din Kiev. Din fericire, cei 11 angajati au scapat nevatamati.
Si Banca Mondiala a avertizat asupra pericolului de a izbucni o criza alimentara, la nivel global
Saptamana trecuta,
presedintele Bancii Mondiale, David Malpass, constient de importanta Rusiei si Ucrainei pe pietele alimentare, a declarat ca "nu exista nicio modalitate de a ne adapta suficient de repede la pierderea aprovizionarii din Ucraina si Rusia, iar asta se adauga la preturi".
El a mai spus ca acelasi lucru este valabil si pentru aprovizionarea cu energie ruseasca si este deosebit de daunator pentru Europa de Vest, unde guvernele "au neglijat alte aspecte ale modului prin care sa aiba suficienta electricitate".