Guvernul vrea sa-i invete pe tineri sa puna mana pe carte si pe munca: proiect inedit
criza invatamantcarieraorientare in cariera
Romania se confrunta cu o criza a invatamantului ce treneaza de mai bine de trei decenii. Sub numeroasele administratii ce s-au succedat parca degeaba, invatamantul romanesc a intrat intr-o zona de inertie, de lipsa de performanta, inovatie, investitii, capacitate.
Ne confruntam cu abandon scolar masiv, in crestere, dar si cu o lipsa de corelare intre piata muncii si ceea ce sunt invatati tinerii in scoli. Mai mult, societatea duce pe umeri si poveri financiare, saracie, lipsa de informare, iar orientarea in cariera a devenit o misiune aproape imposibila pentru oamenii de rand, fara acces la informare, fara posibilitati materiale, fara un sistem de valori reale care sa fie promovat ca fiind demn de urmat.
Totusi, ceva sperante de mai bine se intrezaresc la orizont, in conditiile in care Ministerul Muncii vine cu un anunt intereant. Se pare ca institutia a terminat de redactat un document privind orientarea tinerilor in cariera. De asemenea, a fost derulat un proiect pilot in Oradea pentru a-l testa, denumit "Indragostirea tinerilor de meserie".
Ministrul Muncii, Marius Budai, care a luat parte, la Bacau, la dezbaterea proiectului national "Pactul pentru tineri", a vorbit despre lupta pe care statul trebuie sa o dea impotriva abandonului scolar si a subliniat faptul ca tinerii au nevoie de sprijin pentru a merge la scoala, dar si pentru a sti pasii pe care sa-i faca mai departe in cariera.
"Ii ducem la scoala pe copii, prevenim abandonul scolar, dar ce facem cu ei?" - este intrebarea esentiala la care statul trebuie sa gaseasca o solutie rapid si eficient.
"Da, prevenirea abandonului scolar este o problema, nu o sa enumar acum toate masurile pe care le avem din punct de vedere al protectiei sociale, al sprijiniri tanarului, al ce inseamna noile reforme prin venitul minim de incluziune, unde, ca si componenta principala este incurajarea parintilor pentru a-si gasi un loc de munca, dar si o componenta de asistenta sociala care se va derula prin autoritatile publice locale, cu sprijinul Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale, si anume, prin aceste anchete sociale sa vedem de ce anume au nevoie acesti copii, pentru a nu abandona scoala, fie pentru a-i incuraja pe acestia sa mearga la scoala.
Am terminat de scris un proiect la Ministerul Muncii privind orientarea tinerilor in cariera, am facut un proiect pilot in Oradea pentru a-l testa si l-am intitulat "Indragostirea tinerilor de meserie".
Ii ducem la scoala pe copii, prevenim abandonul scolar, dar ce facem cu ei? Nu putem fi toti medici, nu putem fi toti juristi, economisti si atunci trebuie sa gandim foarte mult ce facem cu invatamantul dual, cu invatamantul tehnic. Avem nevoie de parteneriatul pe care Guvernul trebuie sa il faca acum intre Munca, Familie si Educatie, pentru ca provocarile sunt foarte mari", a spus ministrul Muncii.
Foto: freepik.com