Guvernul infiinteaza o comisie pentru aderarea Romaniei la Euro
comisie euroaderare euroromania euroviorica dancila
Prim-ministrul Viorica Dancila a anuntat ca, in cadrul sedintei de Guvern de astazi, va fi discutata trecerea Romaniei la euro.
Potrivit premierului Dancila, s-a vorbit mult despre acest lucru, dar Romania nu a avut niciodata o perioada stabilita pentru acest moment deosebit de important pentru tara noastra.
"Consider ca aderarea la moneda euro, adoptarea monedei euro este cel mai important proiect dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana.
In consecinta, printr-o ordonanta de urgenta vom infiinta Comisia nationala de fundamentare a planului national de adoptare a monedei euro.
Aceasta comisie va avea rolul de a pregati calendarul de intrare a Romaniei in mecanismul unic de aderare la moneda euro, precum si actiunile necesare pentru pregatirea economica, dar si a societatii romanesti pentru acest pas important", a declarat Dancila.
Citeste si:
Romania va trece la euro pana in 2024
Ea a precizat ca, pentru a asigura o larga reprezentativitate, comisia va reuni reprezentanti ai administratiei guvernamentale, administratiei publice locale, ai mediului academic, ai Presedintiei Romaniei, ai organizatiilor nonguvernamentale, ai confederatiilor patronale si sindicale, ai societatilor asociative.
"Deci, va fi o larga reprezentare, astfel incat sa putem sa avem o dezbatere corecta, care sa ne permita luarea celor mai bune decizii.
Aceasta comisie va fi condusa de doi copresedinti - primul ministru si presedintele Academiei Romane, si, de asemenea, doi vicepresedinti - guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei si vicepremierul pe probleme economice", a precizat premierul.
Pana la 15 noiembrie 2018, Comisia Nationala va prezenta spre asumare politica atat calendarul de trecere la moneda euro, cat si Planul national de adoptare a monedei euro, care sa stabileasca o serie de actiuni concrete pe mai multe paliere - tehnice, organizatorice, juridice si de comunicare.
Potrivit Guvernului, angajamentul de adoptare a euro reprezinta o ancora importanta in promovarea reformelor bugetare si structurale necesare cresterii flexibilitatii economiei romanesti.
Pentru aderarea la euro, trebuie indeplinite cinci criterii nominale de convergenta (criteriile de la Maastricht) si un criteriu juridic potrivit caruia trebuie compatibilizata legislatia de organizare si functionare a Bancii Nationale a Romaniei cu cea a Bancii Centrale Europene. O alta cerinta este continuarea procesului de preluare si transpunere in legislatia nationala a reglementarilor comunitare (convergenta juridica).
Moneda euro a fost adoptata, pana in prezent, de 19 dintre cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, Lituania fiind tara care s-a alaturat cel mai recent (1 ianuarie 2015) grupului zonei euro.
In afara de Danemarca si Regatul Unit, care au recurs la "clauza de exceptare", celelalte opt state din afara eurosistemului, inclusiv Romania, s-au angajat sa adopte euro odata ce vor indeplini criteriile de convergenta stabilite prin Tratatul de la Maastricht.